Πως να καταλάβετε αν οι κλειδαριές σας έχουν παραβιαστεί

 

Οι διαρρήκτες χρησιμοποιούν πολλές μεθόδους για να εισβάλουν στο σπίτι σας. Το πιο συχνό σημάδι παραβίασης της κλειδαριάς είναι τα ορατά σημάδια και οι γρατζουνιές γύρο από την κλειδαρότρυπα. Ενώ αυτό είναι εύκολο να το παρατηρήσει κανείς, υπάρχουν τρόποι να παρατηρήσετε λιγότερο ορατά σημάδια και να λάβετε τα μέτρα σας.

Τα είδη της μη εξουσιοδοτημένης εισόδου.

Αν υποπτεύεστε ότι υπάρχει παραβίαση ή εισβολή, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να διαχειριστείτε την κατάσταση. Τι αποδείξεις έχετε; Για παράδειγμα, λείπει κάτι, έχει σπάσει ή έχει αλλάξει θέση με ανεξήγητο τρόπο; Υπάρχει κάποιο παράθυρο, κλειδαριά ή πόρτα που έχει χαλάσει ή σπάσει; Αν έχετε αποδείξεις όπως οι παραπάνω, καλέστε την αστυνομία για να το δηλώσετε. Αν όχι κοιτάξτε πιο προσεκτικά για αποδείξεις παραβίασης.

Πριν αρχίσετε να ψάχνετε για σημάδια εισβολής, θα βοηθούσε το να καταλάβετε τους τρεις κύριους τρόπους με τους οποίους οι διαρρήκτες παραβιάζουν τις κλειδαριές.

1. Βίαιη δύναμη.

Είναι ο πιο γρήγορος και πιο καταστροφικός τρόπος παραβίασης. Συχνά ένας διαρρήκτης θα προσπαθήσει να σπάσει την κλειδαριά, να την τρυπήσει, ή να σπάσει την πόρτα αφήνοντας γύρω κομμάτια μετάλλου και ξύλου. Υπάρχουν και λιγότερο προφανείς τρόποι για να σπάσει μία κλειδαριά για αυτό θα πρέπει να ψάξετε για τα παρακάτω σημάδια ασυνήθιστης φθοράς.

Σημάδια βίαιης παραβίασης

  • Κυκλικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι η κλειδαριά έχει βγει από τη θέση της και έχει επανατοποθετηθεί.
  • Λυγισμένες κλειδαριές  ή ασφάλειες
  • Παραμορφωμένες πόρτες ή κουφώματα.

Αν παρατηρήσετε ότι το κλειδί σας ξαφνικά εισέρχεται με δυσκολία στην κλειδαριά, αυτό μπορεί να υποδεικνύει αλλοίωση από προσπάθεια παραβίασης της κλειδαριάς.

2. Πρόσκρουση

Από τις αρχές του 90, οι κλειδαράδες έχουν χρησιμοποιήσει μια μυστική τεχνική που ονομάζεται “πρόσκρουση” για να ανοίγουν κλειδαριές με ταχύτητα. Το 2005, μια ολλανδική εκπομπή αποκάλυψε τη διαδικασία και από τότε, η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί από αμέτρητους διαρρήκτες σε όλο τον κόσμο.

Για να γίνει αυτό, οι διαρρήκτες μετατρέπουν  τα δόντια ενός κλειδιού σε πολλά σημεία, περίπου όπως ένα μικρό πριόνι. Στη συνέχεια, τοποθετούν αυτό το “κλειδί” σε μία συμβατική κλειδαρότρυπα και το αποσύρουν απότομα. Στη συνέχεια χτυπούν απότομα με ένα αμβλύ αντικείμενο, αποσύρουν και πάλι με ένα κλικ, και επαναλαμβάνουν μέχρι να σπάσει εντελώς η κλειδαριά. Τέλος, γυρίζουν το κλειδί για να ανοίξει την πόρτα.

Όταν αυτή η διαδικασία γίνεται σωστά , ή μέθοδος αφήνει λίγα σκουπίδια. Μερικές φορές όμως μπορεί να μείνουν και ορατά σημάδια.

Σημάδια πρόσκρουσης

-Καινούργιες εγκοπές γύρω από τις άκρες της κλειδαρότρυπας όπου χτυπάει το κλειδί  περισσότερο δυνατά

-Μεταλλικά άκρα που μοιάζουν σαν να έχουν πρόσφατα χτυπηθεί.

3. Picking

Η τρίτη και πιο παραδοσιακή μέθοδος της παραβίασης κλειδαριάς είναι το «picking» . Αυτό είναι όταν ένα άτομο χρησιμοποιεί μικρά εργαλεία, όπως ένα επίπεδο κατσαβίδι ή μία φουρκέτα, για να ανοίξει την κλειδαριά όπως θα άνοιγε με κανονικό κλειδί.

Αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο και εμπειρία , αλλά είναι πιο ήπιο και συνεπώς είναι απίθανο να αφήσει ενδείξεις, όπως στρεβλωμένες ασφάλειες ή βίδες. Παρόλα αυτά το εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να αφήσει γρατζουνιές στην κλειδαριά.

Σημάδια του Picking

Μικρές εκδορές ,που κάνουν το μέταλλο να γυαλίζει γύρω από την κλειδαρότρυπα.

Στρατηγικές πρόληψης

Τώρα που ξέρετε για τι σημάδια να ψάξετε , μπορείτε να εξετάσετε τις επιλογές για τη διόρθωση του προβλήματος. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε την παραβίαση της κλειδαριάς είναι να αλλάξετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα κοχλία ολίσθησης ή μια συσκευή που εμποδίζει την περιστροφή ενός σύρτη, ακόμη και αν η κλειδαριά ξεκλειδώσει.

Σε περιπτώσεις βίαιης παραβίασης όμως, η αναβάθμιση μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμη. Αντ’ αυτού, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσετε  ένα σύστημα ασφαλείας για το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αφού έχετε αλλάξει τις κλειδαριές και έχετε θωρακισμένες πόρτες, εάν ένας εγκληματίας προσπαθεί να παραβιάσει την πόρτα σας θα πιαστεί από τον συναγερμό, προσφέροντας σε εσάς και την οικογένειά σας ένα ακόμη στρώμα προστασίας. Αν σας ενδιαφέρει αυτό το είδος της παρακολούθησης, θα ήταν καλό να ξεκινήσετε τη σύγκριση πακέτων ασφάλειας για το σπίτι, ώστε να μπορείτε να βρείτε μια εταιρεία που να  ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.