Βαμβακού: τίμησαν τον αγωνιστή του Αγροτικού Κινήματος Ευάγγελο Κομισόπουλο

Έπειτα από 33 χρόνια, (1984) την Κυριακή 2 Απριλίου στην Βαμβακού, ο Δήμος Φαρσάλων και ο Σύλλογος Γυναικών Βαμβακούς διοργάνωσαν εκδήλωση και τίμησαν τον αγωνιστή του Αγροτικού Κινήματος Ευάγγελο Κομισόπουλο, αφιερωμένη στη μνήμη του.

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-9859

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-9881

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-9888

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-9902

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-9892

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-9905

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-9908

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-9863

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του αγροτικού αγωνιστή του Αγροτικού Κινήματος Ευάγγελου Κομισόπουλο, από τον Δήμαρχο κ. Καραχάλιο, τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Καλομπάτσιο, την πρόεδρο του Συλλόγου γυναικών Βαμβακούς κ. Φλώρου, τον πρόεδρο εκπολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακούς κ. Δημόπουλο τον πρόεδρο Τ.Κ. Βαμβακούς κ. Ξυνογαλά, τον αντιπρόεδρο της Π.Ε.Ν.Α. κ. Παυλονάσιο και τον Εκπρόσωπο της οικογένειας κ. Κομισόπουλου.

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-9932

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-9992

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-9912

Στη συνέχεια ακολούθησε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Βαμβακούς ομιλία με θέμα: «Το αγροτικό κίνημα στην Επαρχία Φαρσάλων στις αρχές του 20ου αιώνα – Ευάγγελος Κομισόπουλος» την οποία συντόνισε η πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Βαμβακούς κα. Φλώρου, εισηγητής ήταν ο Κωνσταντίνος Δερλός, Εκπαιδευτικός – Πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων.

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-9989

Στην εισήγησή του παρουσίασε αρχικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικράτησε στο θεσσαλικό κάμπο από την πτώση του Βυζαντίου και την Οθωμανική κατάκτηση ως την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 και τις αρχές του 20ου αιώνα. Αναφέρθηκε στη δημιουργία των τσιφλικιών μετά το 1881 και στις σκληρές και εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης των κολίγων αγροτών. Επισήμανε ότι η συγκέντρωση χιλιάδων στρεμμάτων σε λίγους πλούσιους ιδιοκτήτες και η απάνθρωπη εκμετάλλευση των καλλιεργητών της γης δημιούργησε το Αγροτικό Ζήτημα που οδήγησε στο Αγροτικό Κίνημα και στην ανάληψη δράσης από τους αγρότες . Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην εξέγερση των αγροτών στην Επαρχία Φαρσάλων και παράλληλα στη σημαντική δράση του Ευάγγελου  Κομισόπουλου από το Μπαϊρακλί (Βαμβακού) Φαρσάλων, φοιτητή της Νομικής , ο οποίος σε ηλικία μόλις 22 ετών (1910) εκλέχτηκε  Πρόεδρος του «Συλλόγου Γεωργών Φαρσάλων». Τόνισε το σπουδαίο ρόλο που έπαιξε ο  Ευάγγελος  Κομισόπουλος στην εξέλιξη του Αγροτικού Κινήματος στην Επαρχία Φαρσάλων αλλά και στον πρόωρο θάνατό του (1912) μετά  την εθελοντική συμμετοχή του στους βαλκανικούς πολέμους. Τέλος  αναφέρθηκε στα γεγονότα που επακολούθησαν ως την οριστική λύση του Αγροτικού Ζητήματος. Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο  κ. Δερλός παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τον τύπο της εποχής (Νόμους – Ψηφίσματα, Τηλεγραφήματα και Αποσπάσματα ομιλιών σε συνέδρια και συλλαλητήρια των αγροτών της Επαρχίας Φαρσάλων).

Ο Σύλλογος γυναικών Βαμβακούς στο τέλος τίμησε όλους όσους βοήθησαν στην εκδήλωση.

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-0006

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-0012

Χαιρετισμό πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Καραχάλιος ο εκπρόσωπος της περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Καλομπάτσιος, ενώ παρών στην εκδήλωση ήταν ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Τύμπας, ο αντιδήμαρχος κ. Τριανταφύλλου, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Ίφου, ο υποψήφιος στις προηγούμενες εθνικές εκλογές με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ στον ν. Λάρισας κ. Δεληχάς, δημοτικοί σύμβουλοι, πλήθος κόσμου συλλόγων και φορέων του τόπου.

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-0038

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-0049

Στο τέλος της εκδήλωσης, τα μέλη του συλλόγου Βαμβακούς προσέφεραν εδέσματα στους παρευρισκομένους.

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-0041

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-0033

ΚΟΜΙΣΟΠΟΥΛΟΣ-0022