Το ηλεκτρονικό τσιγάρο «κλειδί» για την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος

Πολλοί άνθρωποι σήμερα θεωρούν το «άτμισμα» ως μέσον για να διακόψει κανείς το κάπνισμα, καθώς τα τσιγάρα καπνού εκτός των άλλων μπορούν να γίνουν μια πολύ κοστοβόρα συνήθεια.
Tα ηλεκτρονικά τσιγάρα σήμερα είναι εύκολα διαθέσιμα. Για κάποιον που ξεκινά την προσπάθεια απεξάρτησης είναι πάντα έξυπνο να στραφεί στο e-cigarette, ωστόσο όσοι είναι παλιοί «ατμιστές» ξέρουν ήδη πολύ καλά πως ένα ποιοτικό σετ «ατμίσματος» αποτελούμενο από τσιγάρο, υγρό αναπλήρωσης κτλ. συνιστά την τέλεια εναλλακτική επιλογή.
Για τη μετάβαση από το κάπνισμα στο «άτμισμα» προσπαθήστε να επιλέξετε μια μέρα πολύ σημαντική για εσάς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να ξαναγυρίσετε στα παραδοσιακά τσιγάρα. Όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό τσιγάρο, η διαδικασία επιστροφής σε αυτή τη συνήθεια είναι λίγο διαφορετική απ΄ ό,τι αν κάνατε τσιγάρο καπνού, καθώς στη δεύτερη περίπτωση ο πειρασμός να κάνετε ένα μόνο τσιγάρο θα ήταν αρκετός για να «ξανακυλήσετε» στον καπνό.
Πάντως, μην ανησυχείτε αν θα πάρετε κιλά και μην προσπαθείτε να κάνετε δίαιτα ενώ προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα. Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να το κόψουν σκέφτονται να το κάνουν από την πρώτη κιόλας φορά «με το μαχαίρι», και τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουν. Σας παρακαλώ, αν θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, προτιμήστε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Όπως αναφέρθηκε από το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Καταπολέμηση των Ασθενειών, το κάπνισμα είναι καταστροφικό ουσιαστικά για κάθε όργανο μέσα στο σώμα. Επομένως, για να το κόψετε, θα πρέπει να έχετε πραγματικά τη θέληση να το κόψετε.
Αν λοιπόν προσπαθείτε όντως να το σταματήσετε, τότε βρήκατε τον σωστό τρόπο. Και αν είστε επίμονος στην προσπάθειά σας, τότε είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ήδη δοκιμάσει και άλλους τρόπους για να μειώσετε τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.
Κάποια παραπροϊόντα που έχουν παρασκευαστεί, αρώματα και διάφορα συντηρητικά εισάγουν επίσης μερικές καρκινογόνες ουσίες στον οργανισμό, με την ακρολεΐνη να εγείρει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς θεωρείται ο βασικός παράγοντας αύξησης της πιθανότητας καρδιαγγειακών παθήσεων μεταξύ των καπνιστών, όπως αναφέρεται.
Οι υποστηρικτές του ηλεκτρονικού τσιγάρου, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι το e-cigarette έχει αυξήσει τoν ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι σταματούν το κάπνισμα, καθώς το τελευταίο είναι εξαιρετικά εθιστικό και επομένως δύσκολο να γίνει χρήση του με μέτρο, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους προσπαθούν να ξεμπλέξουν με τη συνήθεια του καπνίσματος.
Αν αισθανθείτε νευρικότητα στην προσπάθεια να κόψετε το κάπνισμα, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε γιατρό. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέτασε ένα μικρό δείγμα πριν από δύο ή τρία χρόνια και ανακάλυψε πολλές τοξικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της διαιθυλενογλυκόλης, του ίδιου ακριβώς συστατικού που χρησιμοποιείται στα αντιψυκτικά.

Παραθέτουμε σε αυτό και μια καλή κριτική πάνω στο πώς κόβει κανείς το κάπνισμα μέσω του «ατμίσματος»

Τι είναι -και τι δεν είναι- το «άτμισμα»

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο με μινθόλη διατίθεται σε πολλές συσκευασίες και σε διάφορα μεγέθη. Η νικοτίνη είναι μια εξαιρετικά εθιστική ουσία, γι’ αυτό και κανείς πρέπει να μάχεται ή να αντιστέκεται στον πειρασμό της. Και το «άτμισμα» καταφέρνει να σε… ξεγελάει, καθώς στην πραγματικότητα δεν εισπνέεις καπνό, εισπνέεις ατμό. Επιπλέον, το «άτμισμα» δεν είναι ποτέ «παθητικό», κατά την έννοια του «παθητικού καπνίσματος», κάτι που δεν αφορά βέβαια όποιον είναι ακόμη καπνιστής. Οι καπνιστές λοιπόν έχουν τελικά την επιλογή να κάνουν κανονικά τσιγάρα όπου μπορούν και να τα συμπληρώνουν με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όταν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον καπνό. Πάντως οι τακτικοί καπνιστές με κακή πνευμονική λειτουργία μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν από τις βλάβες του καπνού.
Tα μοντέρνα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν όλες εκείνες τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε να έχετε την ιδανική εμπειρία «ατμίσματος» κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε. Οι συσκευές του ηλεκτρονικού καπνίσματος περιλαμβάνουν όλα τα βασικά εξαρτήματα σε μία συσκευασία, ώστε οι «ατμιστές» να μην αγοράζουν κάθε αντικείμενο ξεχωριστά. Σε περίπτωση που θέλετε να αρχίσετε το «άτμισμα», είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα σετ ηλεκτρονικού τσιγάρου που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να σταματήσετε την «ιεροτελεστία» του καπνίσματος, καθώς και να ξεχάσετε τη γεύση του καπνού. Υπάρχουν σετ αρχάριων που είναι κατάλληλα για πρωτάρηδες που ξεκινούν να κάνουν το «ταξίδι» του «ατμίσματος».
Το κύριο σκεπτικό για την κατασκευή τους είναι ότι αυτά τα ραβδάκια προσφέρουν ανεξέλεγκτο «ταξίδι», και πως όσο περισσότερο ο χρήστης ή η χρήστρια τα έχει στο στόμα του/της, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης εισπνέει. Δεν είναι δύσκολο να αρχίσετε να «ατμίζετε», ωστόσο και η διακοπή του «ατμίσματος» είναι απλή και, χωρίς να είναι πάντα εύκολη, είναι κάτι που μπορείς να επιτύχεις. Το να λες βέβαια πως θέλεις να διακόψεις είναι απλό, αλλά το να θες πραγματικά να το κόψεις είναι αυτό που σου δίνει ώθηση να τελειώσεις αυτό το «ταξίδι».
Όσον αφορά τώρα τις δυσκολίες, στην αρχή της προσπάθειας απεξάρτησης υπάρχει έντονο το αίσθημα της δίψας. Για κάποιους η ασχολία του ηλεκτρονικού καπνίσματος έχει δώσει τη θέση της σε σωματικές δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο, ωστόσο για τους περισσότερους αυτό είναι μια τεχνική για να αμβλύνουν τις ανησυχίες τους για την υγεία τους σε σχέση με το τσιγάρο.
Γι’ αυτό λοιπόν προτείνεται το «άτμισμα», γιατί είναι η καλύτερη και στην ουσία η ασφαλέστερη εναλλακτική στο κάπνισμα. Επιπλέον, τα e-cigarettes θεωρούνται προϊόντα καπνού, αφού αναφέρονται ως «ηλεκτρονικά τσιγάρα». Το υγρό τους μπορεί να περιέχει ή να μην περιέχει νικοτίνη, περιέχει πάντως ως βασικό συστατικό τη γλυκερίνη λαχανικών. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι θα επιλέξετε τις καλύτερες μάρκες υγρών, καθώς έχουν μεγάλη σημασία για τη συνολική «ατμιστική» σας εμπειρία. Πάντως, κάθε υγρό αναπλήρωσης που χρησιμοποιείται για «άτμισμα» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πηγή αρθρογραφίας:  Deaflavor