Σημίτης: χρειάζεται λύση με προσφυγή στις κάλπες

«Πιστεύω ότι τώρα στην Ελλάδα είναι μια έκτακτη κατάσταση η οποία χρειάζεται μια λύση με προσφυγή σε εκλογές» ανέφερε ο Κώστας Σημίτης και πρόσθεσε: «Σχέδιο δεν πιστεύω να υπάρχει. Φοβάμαι το ατύχημα. Φοβάμαι τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση γίνεται επί μήνες, η αξιολόγηση δεν γίνεται και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι όσο δεν γίνεται αξιολόγηση τα πράγματα γίνονται χειρότερα».

Ο πρώην Πρωθυπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υποστήριξε ότι τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά όσο και ελληνική πλευρά επιθυμούν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, «ωστόσο υπάρχουν ορισμένα θέματα, όπως τα εργασιακά, τα οποία θέλει να ρυθμίσει η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία όμως είναι θέματα που έχουν ρυθμιστεί με το μνημόνιο του 2012».

Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο κ. Σημίτης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι ή κοροϊδεύει τον κόσμο ή δεν αντιλαμβάνεται πως έχει η κατάσταση.  «Το θέμα του χρέους, το οποίο η κυβέρνηση κάθε τόσο και λιγάκι αναδεικνύει. Πάμε να διαπραγματευτούμε για το χρέος, θα πιέσουμε για το χρέος, να αλλάξει το χρέος. Όλα σχετικά με το χρέος έχουν ρυθμιστεί από το τρίτο μνημόνιο».

Ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάπτυξη της χώρας από το 2000 που εντάχθηκε στην Ευρωζώνη υπήρξε εξαιρετική για τις ελληνικές συνθήκες. «Από το 2000 η ανάπτυξη ήταν 4,1% και συνέχισε να είναι υψηλή μέχρι το 2004. Το 2005 κατέρρευσε και μετά από το 2006 κατέρρευσε οριστικά. Το 2009 που έφυγε η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχαμε ανάπτυξη αλλά είχαμε ύφεση -4%», σημείωσε ο Κώστας Σημίτης. Πρόσθεσε ότι «τα τέσσερα πρώτα χρόνια υπήρχε ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι στην εξέλιξη του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης, το χρέος ανέβηκε από το 2008 μέχρι το 2009. «Στα 4 πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης μας το έλλειμμα είχε αυξηθεί μόνο 17 δις. Στα 4 χρόνια 17 δις, στον ένα χρόνο 36 δις. Αυτή είναι η διαφορά», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

Μιλώντας για την κυβέρνηση Παπανδρέου, σημείωσε ότι «όταν έλεγε ότι δεν θέλουμε λεφτά, θέλουμε την ηθική συμπαράσταση της Ένωσης για να βγούμε από το αδιέξοδο και επί τέσσερις μήνες δεν έλεγε στους Ευρωπαίους τι ακριβώς έπρεπε να γίνει, γιατί οι Ευρωπαίοι να μην κάνουν αυτό που θέλουν;». Καταλόγισε επίσης ευθύνες και στην Ευρώπη.

Απαντώντας, στους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού για εμπλοκές πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ σε εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας «βλέπει τη διαφθορά όχι ως κοινωνικό φαινόμενο». «Για να ξεπεραστεί η διαφθορά χρειάζονται προσπάθειες όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία της Πολιτείας, την παρέμβαση στην κοινή γνώμη. Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν γίνεται με καταγγελίες. Δεν γίνεται με μισαλλοδοξία. Δεν γίνεται με εξεταστικές επιτροπές. Δεν γίνεται με εχθρότητα. Γιατί όποιος καλλιεργεί εχθρότητα παράγει εχθρότητα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ο κ. Σημίτης ανέφερε πως η Ελλάδα πέτυχε τα οικονομικά στοιχεία που ήταν απαραίτητα για την ένταξη τα οποία όμως αμφισβήτησε η επόμενη κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή με την απογραφή . Η απογραφή, ανέφερε ο κ.Σημίτης, εξευτέλισε την Ελλάδα παγκοσμίως.

Πηγή: www.ant1news.gr