Brexit: άρχισε επισήμως η διαδικασία αποχώρησης με την παράδοση της επιστολής

Η πρώτη φορά από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μια χώρα αποχωρεί είναι πλέον γεγονός.

Λίγο πριν τις 14.30 ώρα Ελλάδος, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σερ Τιμ Μπάροου επέδωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιστολή της πρωθυπουργού της χώρας του, Τερέζα Μέι, με την οποία η τελευταία, επικαλούμενη το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ζητεί να αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Η σκηνή της παράδοσης της επιστολής από τον Σερ Μπάροου στον κ. Τουσκ δεν καταγράφηκε από τις κάμερες, ωστόσο αμέσως μετά, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, «μετά από εννέα μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε».

Ο Ντόναλντ Τουσκ αμέσως μετά την παραλαβή της επιστολής δήλωσε, δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι πρόκειται για μια χαρούμενη μέρα τόσο στις Βρυξέλες, όσο και στο Λονδίνο. Από το Brexit όμως βγαίνει και κάτι θετικό, καθώς πλέον η ΕΕ των 27 είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Θα είμαστε αποφασιστικοί στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν και θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα των 27».

Η απόφαση για αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. ελήφθη με δημοψήφισμα σε ολόκληρο το βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία), το οποίο διεξήχθη στις 23 Ιουνίου 2016. Η διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος, με επικεφαλής – τότε – τον Ντέιβιντ Κάμερον, στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Μολονότι ο ίδιος ο κ. Κάμερον, η πλειοψηφία των βουλευτών των Συντηρητικών, η κεντροαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος, οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το κεντροαριστερό – εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., οι Βρετανοί ψηφοφόροι ακολούθησαν την προτροπή της μειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος υπό τον Μπόρις Τζόνσον και το δεξιό – αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ψηφίζοντας υπέρ του Brexit.

Πηγή: www.ant1news.gr