Τρία χρόνια αναμονής για δεκάδες χιλιάδες εφάπαξ

Αρχίζει τις επόμενες ημέρες από το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων η σταδιακή αποπληρωμή περίπου 2.000 αιτήσεων για εφάπαξ μέχρι το τέλος Μαρτίου, μετά από δύο μήνες ανακοπής της αποπληρωμής εξαιτίας καθυστερήσεων στην απορρόφηση των απαραίτητων κονδυλίων.

Πέρυσι συνολικά χορηγήθηκαν από το συγκεκριμένο ταμείο 11.500 εφάπαξ με μειώσεις που κυμάνθηκαν μεσοσταθμικά περίπου στο 18% και αφορούσαν αιτήσεις μετά την 1/9/2013, ενώ στην αναμονή θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται περίπου 24.500 εφάπαξ, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Τα  εφάπαξ χορηγούνται με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών, καθώς αυτά που πρόκειται να αποπληρωθούν τις επόμενες ημέρες αφορούν αιτήσεις χορήγησης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2015.

Εκτός από τους συνταξιούχους του Δημοσίου στην αναμονή βρίσκονται περίπου άλλα 25.000 εφάπαξ των ταμείων του ιδιωτικού τομέα τα οποία εκκρεμούν τα τρία τελευταία χρόνια.
Τους τελευταίους μήνες πάντως παρατηρείται εντυπωσιακή μείωση στον αριθμό των νέων αιτήσεων που υποδέχεται το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο  αριθμός των νέων αιτήσεων ανά μήνα δεν υπερβαίνει τις 400.  Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των νέων αιτήσεων, τότε ο συνολικός αριθμός εκτιμάται ότι για το 2017 δεν θα υπερβεί τις 5.000, όταν πέρυσι οι νέες αιτήσεις ήταν 5.500.

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι τρεις ήταν οι παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν στην κάθετη μείωση του αριθμού εξόδου στη σύνταξη: α) η δραματική μείωση στα πραγματικά ποσά των συντάξεων, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις συνταξιούχων άγγιξε ακόμη και το 45%, β) η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας στα 67 έτη για πλήρη σύνταξη και στα 62 έτη για μειωμένη σύνταξη, και γ) η ολοκλήρωση του μεγάλου κύματος φυγής στη συνταξιοδότηση περίπου 500.000 εργαζομένων από το 2010 μέχρι το 2015.

Πηγή: www.ant1news.gr