Αντίστροφη μέτρηση κι επισήμως για το Brexit

Η Βρετανία θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία του Brexit στις 29 Μαρτίου, σύμφωνες με πηγές από την ΕΕ

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα αποστείλει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου ανακοινώνοντας επισήμως την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, όπως δήλωσαν σήμερα στο Reuters πηγές της ΕΕ.

Αυτή η επιστολή που θα σταλεί την επόμενη Τετάρτη θα σηματοδοτήσει την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης των δύο ετών έως το Brexit και θα επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών τις επόμενες εβδομάδες.

Σχοινάς: Έτοιμη η Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit» είπε ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά την ανακοίνωση της ενεργοποίησης του Άρθου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας από τη Βρετανία στις 29 Μαρτίου.

«Όλα είναι έτοιμα από την πλευρά μας» είπε ο κ. Σχοινάς σύμφωνα με το Reuters. Όπως εξήγησε το πρώτο βήμα μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θα είναι η υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαπραγμάτευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μία συνάντηση που θα συγκαλέσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, μετά την οποία οι «27» αναμένεται να προβούν σε μία κοινή δήλωση.

Τουσκ: Άμεσα η παρουσίαση του σχεδίου διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία
Εντός 48 ωρών από την αποστολή της επιστολής της Τερέζα Μέι, με την οποία θα ζητεί την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει στα 27 υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το σχέδιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο ίδιος ο κ. Τουσκ, λίγα λεπτά αφού το Λονδίνο προσδιόρισε την Τετάρτη 29 Μαρτίου ως την ημέρα κατά την οποία θα αιτηθεί επισήμως την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ των 28 χωρών.

Η Σύνοδος Κορυφής η οποία θα ασχοληθεί με το ζήτημα επισήμως θα διεξαχθεί τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την 29η Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters