Ενδεχόμενο «πάγωμα» λίγων ετών στις μειώσεις συντάξεων αγροτών που συνεχίζουν να εργάζονται

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί άμεσα η διάταξη του πρόσφατου Ασφαλιστικού νόμου και έτσι να μην μειωθούν οι συντάξεις των αγροτών κατά 60%, εφόσον διαπιστωθεί ότι συνεχίζουν να εργάζονται στις αγροτικές καλλιέργειες.
Πρόκειται για διάταξη που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τρόπο να μεταφέρει την έναρξη ισχύος της, γι’ αργότερα, είτε μετά από 1-2 χρόνια, ή ακόμα καλύτερα από το 2020 και μετά.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν η όποια περίοδος χάριτος, θα αφορά μόνο συνταξιούχους του ΟΓΑ ή θα συμπεριλάβει και συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται σε αγροτικές εργασίες.

Όλα αυτά την ώρα που ήδη οι αγρότες «πονοκεφαλιάζουν» το υπουργείο Εργασίας, εξαιτίας των ασφαλιστικών εισφορών τους. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι, οι αγρότες μέχρι τα μισά της τρέχουσας χρονιάς, καλούνται να καταβάλλουν διπλές εισφορές. Αφενός πρέπει να καταβάλλουν τις μηνιαίες εισφορές, όπως όλοι οι άλλοι ασφαλισμένοι, αφετέρου υποχρεώνονται να καταβάλλουν και τις εισφορές για το β’ εξάμηνο του 2016. Η διπλή επιβάρυνση, επίσης, δημιουργεί γκρίνιες και αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών και το υπουργείο Εργασίας ψάχνει τρόπο να περιορίσει το πρόβλημα.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής, έτσι ώστε να καλύψει το σύνολο του έτους. Όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες, δεν θέλουν να «περάσουν» ασφαλιστικές εισφορές του 2017, στο 2018, καθώς πρέπει από το νέο έτος και μετά, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Πηγή: www.paseges.gr