Ο Σφακιανάκης μίλησε σε μαθητές στο κλειστό γυμναστήριο Φαρσάλων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Φαρσάλων η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων για το ηλεκτρονικό έγκλημα με ομιλητές τον στρατηγό κ Σφακιανάκη και την εγκληματολόγου κ Βουλγαράκη με θέμα “Μύθοι και πραγματικότητα στο Διαδίκτυο”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (06/03) για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της επαρχίας Φαρσάλων.

Η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου, αφού χαιρέτισε στην εκδήλωση, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βιογραφικό του κ. Μάνου Σφακιανάκη, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους μαθητές των σχολείων της επαρχίας Φαρσάλων.

Κατόπιν ο κ. Μάνος Σφακιανάκης και η κ. Μαρία Βουλγαράκη αναφέρθηκαν στις διαδικτυακές απειλές και στα μέτρα προστασίας των ανηλίκων, στα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, καθώς και στη δραστηριότητα του Cyber Security International Institute που σε συνεργασία με τον Δήμο Φαρσάλων διοργάνωσε την εκδήλωση.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ 2-

Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας αυτής, ήταν:

1. Chat rooms/εικονικά δωμάτια επικοινωνίας και κίνδυνοι αυτών ., Ραντεβού στα τυφλά ;; Ναι η όχι …

2. Ασφαλή πλοήγηση μέσα από τα μονοπάτια του Διαδικτύου .

3. Μύθοι και πραγματικότητα των κοινωνικών δικτύων

4. Κίνδυνοι μέσα από μια πλοήγηση σκοτεινό διαδίκτυο

5. Εθισμός και cyber bullying πόσο καλά το γνωρίζουμε και πως μπορούμε να αποτρέψουμε αυτά τα φαινόμενα από την οικογένεια

6. διαδικτυακοί τρόποι πληρωμής και τρόποι αντιμετώπισης απάτης στο διαδίκτυο!

O κ. Μάνος Σφακιανάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “Πρέπει να γνωρίζετε τι ισχύει στις νέες τεχνολογίες, να προσέχετε για να μην σας εκμεταλλεύονται κάποιοι και να μην κάνετε “λάθος” κινήσεις. Πρέπει να γνωρίζετε πώς παίζεται το παιχνίδι στο διαδίκτυο. Εκτός από την ασφάλεια που παρέχει, το διαδίκτυο είναι το φως για νέες γνώσεις και αυτό το γνωρίζω από την εμπειρία των 22 χρόνων στην Ελληνική Αστυνομία. Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ασχολείται με το διαδίκτυο και, σύμφωνα με έρευνες, το 98% των χρηστών το χρησιμοποιεί θετικά και μόνο το 2% αρνητικά.

Τόνισε πως να  προφυλαχθούν από τα αρνητικά του Internet και στην συνέχεια ανέφερε παραδείγματα εξαπάτησης και τόνισε ότι η αστυνομία εξιχνίασε διάφορες απαγωγές, αποκάλυψε κάποιους παιδόφιλους που παραπλανούσαν νέα παιδιά. Έπειτα συμβούλεψε τα παιδιά να προσέχουν με ποιους μιλούν στο διαδίκτυο, αναφέροντας αρκετές εμπειρίες δικές του. Ζήτησε από αυτά να εμπιστεύονται τους γονείς τους και τους δασκάλους τους και να τους αναφέρουν το καθετί που συμβαίνει γύρω από το διαδίκτυο.

Επισήμανε χαρακτηριστικά στα παιδιά να μην χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, ούτε να ανεβάζουν προκλητικές φωτογραφίες και να μην έχουν ανοιχτές τις κάμερες του υπολογιστή τους, γιατί οι εκβιαστές καραδοκούν. Η εγκληματολόγος κ. Μαρία Βουλγαράκη τόνισε ότι το ψυχολογικό σοκ των παιδιών, όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια για δήθεν φίλους στο διαδίκτυο, είναι μεγάλο. Γι’ αυτό πρέπει να μην υποκύπτουν τα παιδιά στους εκβιασμούς και πρέπει να το αναφέρουν στους γονείς και τους δασκάλους τους, αλλιώς οι περιπτώσεις αυτές διαιωνίζονται και κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξουν.

Ανέφερε τι είναι το bullying στο διαδίκτυο, έδειξε σε βίντεο διάφορα παραδείγματα και ανέφερε πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά, συμβουλεύοντας να κλείνουν αμέσως την ιστοσελίδα και να μην απαντούν.

Ο κ. Μάνος Σφακιανάκης στη συνέχεια ανέφερε ότι στο Facebook δεν πρέπει να βάζουν προκλητικές φωτογραφίες, να μην ανακοινώνουν το πρόγραμμά τους, πού πηγαίνουν, τι κάνουν και να μην βάζουν τα προσωπικά τους στοιχεία στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Κατόπιν ανέφερε ότι η γνώση του διαδικτύου είναι απαραίτητο εργαλείο και προσόν για την αγορά εργασίας και δεν μπορεί τη σημερινή εποχή ένας νέος να προοδεύσει χωρίς αυτό. Πρέπει όμως να ξέρουν οι νέοι να το χρησιμοποιούν καλά και δεν χρειάζεται να εκθέτουν τα μυστικά τους σ’ αυτό, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, κάποιος να τα χρησιμοποιήσει με ιδιοτέλεια. Επίσης, μίλησε για τα καρτοκινητά και για την εξαφάνιση του χρόνου ομιλίας από κάποιους επιτήδειους και ζήτησε από τα παιδιά να είναι καχύποπτα σε προσφορές δώρων, ταξιδιών, χρημάτων και διάφορες υποσχέσεις που είναι επικίνδυνες.

Τόνισε ότι είναι απαράδεκτος ο εθισμός στο διαδίκτυο και πολλά παιδιά νοσηλεύτηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας. Όχι εθισμός, αλλά αθλητισμός, ψυχαγωγία, βόλτες, μελέτη”.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ 2

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Βάιος Νικολάου, ο αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Πουλαράκης, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κων/νος Τύμπας, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Γκατζόγιας, εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης της Επαρχίας Φαρσάλων και συγκεκριμένα το 2ο Γυμνάσιο Φαρσάλων, το 2ο Λύκειο Φαρσάλων, το 1ο Λύκειο Φαρσάλων, το ΕΠΑλ Φαρσάλων, το Γυμνάσιο Βαμβακούς και το Γυμνάσιο Ευυδρίου Λόφου (δεν συμμετείχε το 1ο Γυμνάσιο Φαρσάλων).