Νέο μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία

«Δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Καλύμνου.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος, επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, κάνουμε, όμως, σαφές ότι θα προασπίσουμε τα σύνορά μας και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας με κάθε τρόπο.

Επίσης, απαντώντας σε δηλώσεις παραγόντων της Τουρκίας για τα «σύνορα της καρδιάς», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «τέτοιες εκφράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως γραφικές, αφού τέτοια σύνορα δεν υπάρχουν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλύμνου, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ως ένδειξη τιμής για τη μακροχρόνια προσφορά στην πατρίδα και το ήθος του, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η σχετική απόφαση.

Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επί μακρόν στην ιστορία της Καλύμνου και τον πατριωτισμό που επέδειξαν και επιδεικνύουν οι κάτοικοι του νησιού, ενώ για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου παρέπεμψε στη Συνθήκη των Παρισίων, από την οποία είναι ξεκάθαρη η κυριαρχία της Ελλάδας στα Δωδεκάνησα και στις παρακείμενες νησίδες, ανεξαρτήτου μεγέθους και ανεξαρτήτως εάν είναι κατοικημένες ή όχι.
Όπως και στη Ρόδο, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, υπογραμμίζοντας ότι με βάση το άρθρο 51 του χάρτη του ΟΗΕ, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να φροντίζει για την αμυντική θωράκισή τους.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι ούτε στα Δωδεκάνησα, ούτε στο Αιγαίο υπάρχουν γκρίζες ζώνες, επισημαίνοντας ότι αυτό προκύπτει από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Πηγή: www.ant1news.gr