Έγινε «γαργάρα» η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ

Ούτε οι εξαγγελίες του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ούτε του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, πρόκειται να γίνουν πράξη όσον αφορά την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που είχαν υποσχεθεί από το 2015.

Θυμίζουμε ότι η επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί από την έναρξη υλοποίησης της τρέχουσας ΚΑΠ κατά την πληρωμή των δικαιωμάτων ενίσχυσης του 2015, είχαν μετατεθεί για το 2017, σε μία προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις των παραγωγών, κυρίως νεότερης ηλικίας. Ο κ. Αποστόλου είχε επαναλάβει πολλές φορές ότι η Ελλάδα θα κατέλθει με δική της πρόταση μεταρρύθμισης της τρέχουσας ΚΑΠ και όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2017. Τώρα που ήδη διανύουμε τον τρίτο μήνα του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο δε συζητά κάποιες παρεμβάσεις στους κανονισμούς της ΚΑΠ, αλλά ξεκίνησε και τη δημόσια διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020, η οποία είναι υποχρεωτική, εξάλλου, τόσο για λόγους τυπικούς – κάθε ΚΑΠ διαρκεί μία 7ετία – όσο και για λόγους που αφορούν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ο κ. Χόγκαν στη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες στις 18.15 (ώρα Βρυξελλών) αναφέρθηκε με μεγάλη ένταση στις επιπτώσεις του Brexit, το οποίο θα ξεκινήσει δύο χρόνια νωρίτερα (το 2018). Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε:

«Ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις συζητήσεις σήμερα ήταν ο προϋπολογισμός. Και όταν έχεις 9 δισ. ευρώ στο σύνολο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από την καθαρή συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου και το γεγονός ότι υπάρχουν φιλοδοξίες για καινούριες πολιτικές σε άλλους τομείς, που έχουν εκφραστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα θα χρειαστούν για αυτές τις πολιτικές.

Επίσης, σημαίνει ότι έχουμε πολύ περισσότερες προτάσεις από όσο έχουμε χρήματα. Οπότε θα απευθυνθώ στο Ευρωκοινοβούλιο και θα τους πω ότι αν έχουν νέες πηγές άντλησης χρημάτων, με ευχαρίστηση να δεχτώ τις προτάσεις τους. Το αφήνω σε αυτούς.»

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Μαλτέζος υπουργός Γεωργίας κατά τη συνέντευξη Τύπου, ουσιαστικά διάβασε το δελτίο τύπου, το κοινό κείμενο που δημοσιεύτηκε μετά το τέλος του Συμβουλίου:

«Καλησπέρα, σήμερα το Συμβούλιο είχε ανταλλαγή απόψεων για το μέλον της ΚΑΠ. Συγκεκριμένα οι υπουργοί μοιράστηκαν ιδέες για το ποιες από τις προτεραιότητες της επόμενης ΚΑΠ – όπως φαίνονται στο non-paper της προεδρίας – μπορούν να επιτευχθούν και εάν θα πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση των άμεσων ενισχύσεων και των προγραμμάτων ανάπτυξης της υπαίθρου.

Η απλοποίηση ήταν η προτεραιότητα στην οποία αναφέρθηκαν όλοι ως προϋπόθεση για όλες τις μελλοντικές πολιτικές στην ευρωπαϊκή γεωργία και την ύπαιθρο.

Άλλες προτεραιότητες που συζητήθηκαν ήταν η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, η επένδυση στην βιωσιμότητα και ζωντάνια της υπαίθρου, διασφαλίζοντας τον προσανατολισμό προς τις ανάγκες της αγοράς και την ενίσχυση της θέσης των παραγωγών στο ανταγωνιστικό πεδίο της βιομηχανίας τροφίμων.

Κάποιες αντιπροσωπείες ζήτησαν μεγαλύτερη έμφαση στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην ύπαιθρο, ενώ άλλες αντιπροσωπείες εκφράστηκαν περισσότερο υπέρ της διατήρησης των άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες.

Ο αγροτικός τομέας της Ε.Ε. έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις κι έτσι θα πρέπει να διαμορφώσουμε πολιτικές έτσι ώστε η ύπαιθρος και η αγροτική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να δημιουργεί θέσεις εργασίας και πλούτο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο Υπουργών την πρότασή της για τη δημιουργία ενός πολυετούς σχεδίου διαχείρισης αποθεμάτων των μικρών ψαριών πελάγους για την Αδριατική Θάλασσα. Πρόκειται για το πρώτο πολυετές πλάνο για τη Μεσόγειο, με σκοπό να δημιουργηθούν μεγαλύτερα αποθέματα σαρδέλλας, αντζούγιας, καθώς και για το σκουμπρί και το σαφρίδι. Επίσης, το σχέδιο αυτό θα συμβάλει στη βιώσιμη εκμετάλλευση αυτών των πληθυσμών.

Τα κράτη μέλη γενικά καλωσόρισαν τη συζήτηση, αλλά επεσήμαναν κάποιες επιφυλάξεις που έχουν για το πιθανό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο στους αλιείς μικρής κλίμακας και κάποια πρακτικά θέματα που περιπλέκουν το θέμα της μεσογειακής αλιείας. Επίσης, ζήτησαν μέτρα και ποσοστώσεις αλίευσης που δεν θα βλάψουν τον αλιευτικό τομέα στην περιοχή.

Επιπλέον, όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, οι υπουργοί Γεωργίας ενημερώθηκαν για την:

  • πορεία δημιουργίας της νομοθετικής πλατφόρμας για την ευζωία των ζώων
  • την κατάσταση και τις επιπτώσεις από την οζώδη δερματίτιδα στα βοοειδή
  • το θέμα της διπλής ποιότητας των τροφίμων
  • τις αθέμιτες πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων
  • τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί φρούτων στην Πολωνία
  • την εθελοντική συνδεδεμένη ενίσχυση

Επίσης, οι υπουργοί ενημερώθηκαν για κάποια πρόσφατα γεγονότα όπως τη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας των G20 στο Βερολίνο.»

Με τη σειρά του, ο κ. Χόγκαν ανέφερε τα εξής, στην τοποθέτησή του:

«Το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης απασχολήθηκε με το θέμα της ΚΑΠ μετά το 2020, το οποίο συνδέεται με τη διαβούλευση που έχει ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις 27 Φεβρουαρίου. Οι τοποθετήσεις των υπουργών των κρατών μελών πάνω στο non-paper της Μαλτέζικης προεδρίας αποτελούν χρήσιμη προσθήκη σε αυτή τη διαβούλευση. Μέχρι στιγμής υπάρχουν περίπου 13.000 απαντήσεις στη διαβούλευση, παρόλο που είναι ακόμα στην αρχή.

Μικρότερης διάρκειας ήταν σήμερα η συζήτηση για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπου το σχέδιο κανονισμού της Κομισιόν υποστηρίχθηκε από τα κράτη μέλη, τα οποία πράγματι είχαν αρκετές πρακτικές ιδέες βελτίωσης. Αλλά θύμισα στους υπουργούς ότι το σχέδιο δημιουργήθηκε με βάση τη δουλειά που έγινε από την Ομάδα Εργασίας για την κατάσταση στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, ενώ υπάρχει και συνεργασία με άλλους δύο συναρμόδιους Επιτρόπους και αναμένουν ολοκληρωμένα αποτελέσματα μέσα στη χρονιά.»

Στη συνέχεια ο κ. Χόγκαν έδωσε απαντήσεις στα επιμέρους θέματα:

Για την υποστήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών έχουν δοθεί μέχρι στιγμής 450 εκατ. ευρώ σε όλη την Ε.Ε., λόγω του ρωσικού εμπάργκο, εκ των οποίων τα 2/3 έχουν καταλήξει στην Πολωνία και στους παραγωγούς της.
Όσον αφορά τις προαιρετικές συνδεδεμένες ενισχύσεις, ο κ. Χόγκαν είπε στα κράτη μέλη ότι προβλέπονται στον βασικό κανονισμό της ΚΑΠ και έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να εφαρμοστούν. «Τους ενθάρρυνα να ενημερώσουν την Κομισιόν για τις πληροφορίες που έχει ζητήσει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έγκριση που ζητούν για την παροχή επιπλέον συνδεδεμένων ενισχύσεων», είπε επί λέξει.
Όσον αφορά το φόρουμ του Μιλάνου για το ρύζι, όπου συζητήθηκαν τα θέματα των εμπορικών συμφωνιών και το πόσο επηρεάζουν την ιταλική και κατ’ επέκταση την ελληνική ορυζοκαλλιέργεια, ο κ. Χόγκαν διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ευαισθησία από την πλευρά της Κομισιόν στο θέμα του ρυζιού σε σχέση με τις επικείμενες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες παραγωγούς και επεσήμανε στην ιταλική αντιπροσωπεία ότι υπάρχει διαθέσιμο και το μέτρο της προαιρετικής συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς και τα προγράμματα προώθησης που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις

«Θα συνεχίσουμε τα μέτρα ενίσχυσης των οπωροκηπευτικών και μετά την 1η Ιουλίου του 2017», απάντησε ο κ. Χόγκαν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα υποστηριχθούν οι Πολωνοί παραγωγοί φκρούτων που πλήττονταια πό το ρωσικό εμπάργκο και συνέχισε: «Ανοίξαμε νέες αγορές στην Κίνα και τις ΗΠΑ για τα μήλα, αν και ακόμα δεν έχουμε δει απτά αποτελέσματα».

Σχετικά με την πορεία της διαβούλευσης για την ΚΑΠ είπε: «Είναι πολύ δύσκολο για μένα να προχωρήσω σε λεπτομερή σκιαγράφηση των κατευθύνσεων για το μέλλον της ΚΑΠ, ενώ την ίδια στιγμή έχω ξεκινήσει μία διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Πήρα κάποιες ιδέες για το σε ποιους τομείς και σημεία της ΚΑΠ δίνουν έμφαση οι αντιπροσωπείες των κρατών μελών και ποιες αλλαγές θα ήθελαν να δουν στην τωρινή πολιτική. Όλα περιστρέφονται γύρω από την απλοποίηση, που είναι ο απώτερος σκοπός μου. Κάθε μεταρρύθμιση που θα προταθεί σε αυτή την αναθεώρηση της ΚΑΠ, θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε απλοποιητικές διαδικασίες.

Έχουν ήδη γίνει 215 τροποποιήσεις στη νομοθεσία με κατεύθυνση την απλοποίηση της ΚΑΠ, εκ των οποίων οι περίπου 50 επηρεάζουν άμεσα και θετικά τη ζωή των αγροτών.

Την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίναμε 15 αλλαγές στις πράσινες ενισχύσεις, με σκοπό την απλοποίηση του σχετικού κανονισμού.

Τον Απρίλιο θα ανακοινώσω μία νέα μέθοδο απλοποίησης του κανονισμού για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και ανάπτυξης της υπαίθρου.

Πρόκειται για ένα θέμα που είναι σε διαδικασία.»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την απαγόρευση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα EFAs (ακαλλιέργητο περιθώριο, που απαιτούν οι πράσινες ενισχύσεις), ο κ. Χόγκαν είπε ότι αυτή είναι η μία από τις 15 προτάσεις απλοποίησης. Κι ενώ οι άλλες 14 θα προχωρήσουν μόνο με την έγκριση της Κομισιόν, η συγκεκριμένα θα πρέπει να περάσει από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Θα έχουν δύο μήνες περιθώριο για να την εγκρίνουν οι ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια».

Διεθνείς τιμές γάλακτος

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα των τιμών του γάλακτος ο κ. Χόγκαν είπε: «Έχουν αυξηθεί οι διεθνείς τιμές και οι τιμές παραγωγού στο γάλα και στο χοιρινό κρέας, είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά όχι πλήρως ικανοποιημένοι. Υπάρχει μία βραχυπρόθεσμη αύξηση κατά 29%, οπότε φαίνεται ότι ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ που πήραμε για τους γαλακτοπαραγωγούς, αλλά είμαστε σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά και πρέπει να παρακολουθούμε την πορεία όλων των παραγωγικών χωρών. Καταφέραμε πάντως να συγκρατήσουμε την αύξηση της προσφοράς σε οριακό επίπεδο (+0,5% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο).»

Πηγή: agro24.gr