Ο Συνεταιρισμός Αρωματικών και Βιολογικών Φυτών Φαρσάλων ζητά τη δημιουργία εθνικού καταλόγου

Ο μοναδικός αναγνωρισμένος Συνεταιρισμός Αρωματικών και Βιολογικών Φυτών που υπάρχει στη χώρα μας είναι αυτός των Φαρσάλων, με έδρα την Υπέρεια, ο οποίος αρχικά (το 2009) λειτούργησε ως άτυπη ομάδα έρευνας, ενώ στη συνέχεια (τον περασμένο Αύγουστο) με τον νέο νόμο περί συνεταιρισμών μετατράπηκε σε ΑΣ, οπότε και συγκροτήθηκε η νέα διοίκηση. Αυτή αποτελείται από τους κ.κ. Στέργιο Λαδίκα (πρόεδρο), Αναστάση Γεωργιάδη (αντιπρόεδρο), Βάιο Μαγαλιό (ταμία) και Γ. Καλφόγλου, Στ. Λαμπρούλη (μέλη).

Σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (καθηγητή Δημ. Κουρέτα), το Τμήμα Χωροταξίας του ΠΘ (καθηγητή Δημ. Γούσιο) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έγιναν αναλύσεις ποιοτικών χαρακτηριστικών φυτών και εδαφών και αποφασίστηκε να καλλιεργηθεί –σε περίπου 150 στρέμματα– συστηματικά η μέντα και, σε δεύτερο βαθμό, η ρίγανη, το δεντρολίβανο και η λεβάντα. Κατόπιν διεξοδικής έρευνας, βρέθηκαν οι έμποροι και οι εταιρείες, κυρίως στη Γερμανία, στους οποίους διατίθενται τα φυτά σε χονδρική και το… ταξίδι ξεκίνησε.

Με ίδια κεφάλαια, τα 20 μέλη του συνεταιρισμού προμηθεύτηκαν τον απαραίτητο εξοπλισμό (ξηραντήριο, χώρους ξήρανσης, μηχανήματα κοπής κ.λπ.). Τα προβλήματα, που αντιμετώπισαν τα μέλη του συνεταιρισμού στην αρχή, αφορούσαν την ελλιπή ενημέρωση των γεωπόνων για μια νέα βιολογική καλλιέργεια, αλλά κάθε μέρα που περνούσε οι παραγωγοί αποκτούσαν περισσότερη τεχνογνωσία (αυτογνωσία) και πείρα.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορούσε την απουσία ενός εθνικού καταλόγου καταγραφής όλων των αρωματικών βιολογικών φυτών που υπάρχουν στη χώρα μας. Σήμερα, τα αρωματικά φυτά καταγράφονται απλώς ως γενετικό πολλαπλασιαστικό υλικό. Το θετικό για τον συνεταιρισμό είναι ότι σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας κατανόησε το δίκαιο του αιτήματός τους και δεσμεύτηκε πολύ σύντομα, σε συνεργασία με τα αρμόδια ερευνητικά κέντρα, να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των ελληνικών αρωματικών βιολογικών φυτών. Στην ίδια συνάντηση εξετάστηκαν και τρόποι αντιμετώπισης γραφειοκρατικών ζητημάτων, καθώς οι παραγωγοί του ΑΣ δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν προγράμματα βιολογικής γεωργίας (πενταετίας).

Αυτό που ζητούν από το ΥΠΑΑΤ οι παραγωγοί των αρωματικών φυτών είναι να ενεργοποιηθούν κάποιες υπηρεσίες του, να ερευνήσουν τις διεθνείς αγορές για τη ζήτηση που παρατηρείται στα αρωματικά φυτά, ώστε να προχωρήσουν οι ίδιοι σε επαφές με εταιρείες και εμπόρους. «Ας μας ενημερώσουν ότι η Σουηδία καταναλώνει μέντα, η Γαλλία δεντρολίβανο ή ας μας δώσουν ονόματα και διευθύνσεις εταιρειών, που ασχολούνται με τα αρωματικά φυτά για να τους προσεγγίσουμε.

Όσο εύκολο είναι για μια κρατική υπηρεσία, τόσο δύσκολο είναι και για μας», σημειώνουν με έμφαση τα μέλη του συνεταιρισμού. Επόμενος στόχος του Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Φαρσάλων είναι η προμήθεια εξοπλισμού για τη μικροσυσκευασία των φυτών, ώστε αυτά να μην προωθούνται χύμα στην αγορά. Με την κατοχύρωση κι ενός εμπορικού σήματος, τα προϊόντα τους θα αποκτήσουν την επιθυμητή προστιθέμενη αξία.

 

Πηγή: ypaithros.gr