Συνάντηση Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στη Λάρισα

Την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017  η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, εθνικός συντονιστής για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων στην Ελλάδα, διοργάνωσε στη Λάρισα (στο αμφιθέατρο του Μύλου του Δήμου Λαρισαίων) συνάντηση εργασίας,  στην οποία συμμετείχαν  φορείς από  τη Θεσσαλία  που δραστηριοποιούνται στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Το Δήμο Φαρσάλων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Δ.Φ.  Κώστας  Δερλός υπεύθυνος για το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Φαρσάλων.

 Στη συνάντηση οι εμπλεκόμενοι φορείς αναζήτησαν  κοινές δράσεις για:

– την αύξηση της συμμετοχής των ενηλίκων σε προγράμματα Διά Βίου Μάθησης

– τη συσχέτιση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της αγοράς εργασίας

– την υλοποίηση προγραμμάτων σχετικών με τον αλφαβητισμό, τον αριθμητισμό και τις νέες τεχνολογίες

– τη διαρκή ενημέρωση των ατόμων με χαμηλά προσόντα για προγράμματα που θα τους επιτρέψουν την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων αλλά και την προσωπική τους ανάπτυξη

Η στρατηγική ‘‘Ευρώπη 2020’’, για έξυπνη, βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς, αναδεικνύει τη Διά Βίου Μάθηση και την Εκπαίδευση Ενηλίκων ως ιδιαίτερα σημαντικές για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Εκπαίδευση Ενηλίκων είναι μία συντονισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη σπουδαιότητα της Διά Βίου Μάθησης και την αύξηση της συμμετοχής των ενηλίκων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η οποία προτάσσει τρεις αλληλοενισχυόμενες προτεραιότητες: α) έξυπνη ανάπτυξη β)βιώσιμη ανάπτυξη και  γ) κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.