Ο απολογισμός της 1ης ετήσιας ημερίδας για την Ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της 1η ετήσιας ημερίδας με θέμα: «Ποιότητα  Ελληνικού Βαμβακιού» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών – Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του  ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και  τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 στο συνεδριακό κέντρο του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, και χαιρέτησαν οι κ.κ. Γ. Καρέτσος Πρόεδρος του ΕΛΓΟ, Β. Μάρκου Πρόεδρος της ΔΟΒ, Μ. Μπόλαρης τ. Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,  Βασ. Τσιάκος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος Γενικός  Διευθυντής Αγρ. Έρευνας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Χρ. Τσαντήλας Δ/ντης  του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν οι  κ.κ  Ευρ. Δοντάς Αντιπρόεδος Συνδέσμου Βιομηχάνων Κλωστουφαντουργών, Μ. Νταράουσε Προϊστάμενος του Κέντρου Βάμβακος,  Γ. Κωστοπούλου  Προϊσταμένη Δ/νσης Συστημάτων Καλλιέργειας ΥΠΑΑΤ, Ευθ. Ευθυμιάδης Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων,   ενώ έγιναν τοποθετήσεις από πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες,  στελεχών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, της ΔΟΒ, φορέων της αλυσίδας παραγωγής βάμβακος, εκπροσώπων των κλάδων βαμβακοκαλλιέργειας από όλη την Ελλάδα (παραγωγοί, αγροτικοί συνεταιρισμοί, εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εταιρίες σποροπαραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρίες λιπασμάτων και γεωργικών εφοδίων) .

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνητικών– αναπτυξιακών έργων, τα οποία έχουν ανατεθεί από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και αφορούν:

α)  στην ταξινόμηση του 1% των παραγόμενων δεμάτων εκκοκκισμένου βάμβακος σε επίπεδο χώρας για τη δημιουργία εθνικού φακέλου ποιότητας, όπου τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι : Το αυξημένο Micronaire , το Χαμηλό κυτίο χρώματος (πολύ μικρή αναλογία λευκού τύπου )και οι πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ των γεωγραφικών θέσεων των εκκοκκιστηρίων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κυρίως στο Micronaire, +b & Rd (συνθέτουν το κυτίο χρώματος), ποσοστό κοντών ινών και μήκους.

β) στη διερεύνηση των  ποιοτικών χαρακτηριστικών του βάμβακος από ποικιλίες που σποροπαράγονται στην Ελλάδα και ομαδοποίηση αυτών με βάση την ποιότητα, τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι ότι:

i.        Υπάρχουν ποικιλίες με υψηλό Micronaire που καταλαμβάνουν αξιόλογο ποσοστό από την καλλιεργούμενη έκταση της χώρας. Αυτό μένει να τεκμηριωθεί με επανάληψη του προγράμματος.

ii.        Υπάρχουν ποικιλίες με χαμηλό μήκος ίνας που καταλαμβάνουν αξιόλογο ποσοστό από την καλλιεργούμενη έκταση της χώρας. Αυτό μένει να τεκμηριωθεί με επανάληψη του προγράμματος

Με την πραγματοποίηση της σημερινής ημερίδας  ανοίγει ένας κύκλος συνεργασίας ΔΟΒ και ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με σκοπό να καθοριστεί ένα στρατηγικό σχέδιο που θα οδηγήσει σταδιακά στη βελτίωση και τυποποίηση του ελληνικού βαμβακιού με αποτέλεσμα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο προϊόν και την αύξηση της παραγωγής.