Στήριξη του βάμβακος εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Β. Κόκκαλης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει το βαμβάκι, επεσήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, που αφορούσε την αναγκαιότητα εθνικού σχεδίου για την παραγωγή βάμβακος.

Αφορμή στάθηκε η ερώτηση της Χρυσούλας Κατσαβριά –Σιωροπούλου βουλευτού Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ζήτησε με ποια μέτρα θα ενισχυθεί η καλλιέργεια βάμβακος, καθώς το 2016, όπως είπε, υπήρξε μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κατά περίπου 200.000 στρέμματα.

Στο νομό Καρδίτσας, σημείωσε η τοπική βουλευτής παρατηρείται συνεχής μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, γεγονός που έχει οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις, επηρεάζει την ανακατανομή των υπόλοιπων μεγάλων καλλιεργειών, οι οποίες και αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Το υψηλό κόστος παραγωγής και την αδυναμία στην τυποποίηση λόγω της ανομοιομορφίας από την πανσπερμία ποικιλιών που χρησιμοποιούνται και υποβαθμίζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος», ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής Καρδίτσας.

Ο κ.Κόκκαλης ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία είναι από τις πρώτες χώρες στην παραγωγή βάμβακος. Υποστήριξε πως υπάρχουν περίπου 80.000 παραγωγοί στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, που παράγουν το προϊόν αυτό. Σημείωσε ωστόσο ότι μειονεκτήματα της συγκεκριμένης καλλιέργειας είναι το κόστος παραγωγής και η πανσπερμία ποικιλιών.

Τόνισε ότι πριν τρεις ημέρες υπογράφτηκε υπουργική απόφαση για την οργάνωση των Ομάδων Παραγωγών και πλέον δίνεται η δυνατότητα να προαχθεί το βαμβάκι, που υπήρξε ναυαρχίδα των προϊόντων, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20.

Ανέφερε πως σύντομα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για την αξιολόγηση εμπορικών ποικιλιών, που αφορούν στο βαμβάκι.

Πηγή: ypaithros.gr