Έρχονται πληρωμές παραγωγών ενέργειας από φωτοβολταϊκά

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συναντήθηκε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου εκπροσώπους των συλλογικών φορέων στον τομέα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, με τους οποίους συζήτησε τα αιτήματα του κλάδου και υποσχέθηκε άμεσα μέτρα στήριξης.
Συγκεκριμένα, δέχθηκε στο γραφείο του τις διοικήσεις, του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), του Συλλόγου Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας μη Διασυνδεδεμένων Νήσων (ΣΠΗΕΦ ΜΔΝ), καθώς και του Θεσσαλικού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων (ΘΕΣΙΦ).
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε, καταρχήν, ότι αύριο, Πέμπτη, η ΡΑΕ θα ανακοινώσει την απόφαση της για την Πρόσθετη Χρέωση Προμηθευτών για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που θα προβλέπει και αναδρομικότητα. Με την απόφαση αυτή αναμένεται να αποκατασταθεί η ροή των πληρωμών στο Σύστημα Ηλεκτρισμού.
Εξάλλου, δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, για την εξεύρεση λύσης, προκειμένου να υπάρξει άμεση καταβολή ενός μέρους των εκκρεμών πληρωμών στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι υπερημερίες των πληρωμών και να φθάσουν σταδιακά τις 120 ημέρες.
Ένα ακόμη αίτημα του κλάδου, που είναι ο συμψηφισμός ενέργειας (net metering) οδεύει προς ικανοποίηση. Η σχετική υπουργική απόφαση, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταθάκης, θα υπογραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Πηγή: paseges.gr