Επιχείρηση “βόμβα” στο Κορδελιό

Μια γιγαντιαία επιχείρηση- πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα- είναι σε εξέλιξη στο Κορδελιό στην Θεσσαλονίκη, με στόχο την απομάκρυνση μιας βόμβας του δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου.

Στρατός, αστυνομία και κρατικός μηχανισμός βρίσκονται επί ποδός, ενώ ήδη από χθες έχει ξεκινήσει  σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης πληθυσμού, το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα, για λόγους ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που οι Αρχές απομακρύνουν 72.000 ανθρώπους από τις εστίες τους.

Μάλιστα, το Σάββατο ξεκίνησε και η διαδικασία μεταφοράς από το ΕΚΑΒ ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές, έως ότου λήξει η όλη επιχείρηση.

Η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας θα αρχίσει στις 10 το πρωί και ο «συναγερμός» προβλέπεται να λήξει σε 6 έως και 8 ώρες.

βόμβα Κορδελιό-

Ο δήμαρχος Ευόσμου-Κορδελιού, Πέτρος Σούλας, τόνισε ότι οι περιουσίες των πολιτών θα προστατευτούν από την αστυνομία, καθώς 1.000 αστυνομικοί περιπολούν στη ζώνη επικινδυνότητας και ότι είναι επαρκής η φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί σε μία μικρή απόσταση (περίπου 300 μέτρα) γύρω από το χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα, όπως επίσης και η ηλεκτροδότηση και από τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσει η διέλευση των τρένων.

Η βόμβα που βρίσκεται θαμμένη σχεδόν 74 χρόνια στα έγκατα της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι ιστορικό «απομεινάρι» των Γερμανών κατακτητών, αλλά των Βρετανών συμμάχων.
Πρόκειται για ένα τραγικό λάθος που έκαναν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1943 τα συμμαχικά αεροπλάνα, που είχε ως επίπτωση περί τους 500 νεκρούς και μια σειρά από ογκώδεις βομβιστικούς μηχανισμούς που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.

βόμβα Κορδελιό--

Τροποποιήσεις στις γραμμές λεωφορείων του ΟΑΣΘ

Σημαντικές τροποποιήσεις θα γίνουν σήμερα στις γραμμές των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, λόγω της επιχείρησης εξουδετέρωσης της βόμβας

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, σε ό,τι αφορά τα λεωφορεία που τερματίζουν στο ΚΤΕΛ “Μακεδονία”:

Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 8, 12, 31, 45 και 78 θα εκτελούνται κανονικά έως τις 9 το πρωί.      Μετά, οι λεωφορειακές γραμμές 8, 12, 45 και 78 θα καταλήγουν στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, ενώ η λεωφορειακή γραμμή 31 θα επιστρέφει στη Βούλγαρη από τα Δικαστήρια.
Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 81, 89Α και 89Β θα εκτελούνται κανονικά έως τις 9 το πρωί. Τα      δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής 80, έως τις 8.45 και της λεωφορειακής γραμμής 82, έως τις 8.30 το πρωί. Μετά από τις προαναφερθείσες ώρες, η λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

Από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό τα τελευταία δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 9, 19, 40, 51, 52 και 54, θα πραγματοποιηθούν στις 8.45 το πρωί. Μετά, η λειτουργία τους θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

Το τελευταίο δρομολόγιο της λεωφορειακής γραμμής 20, θα πραγματοποιηθεί στις 8.45 το πρωί, από το Σταθμαρχείο Μενεμένης. Μετά, η λειτουργία της λεωφορειακής γραμμής θα διακοπεί και θα επανέλθει μετά την ολοκλήρωση της όλης επιχείρησης.

Τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών 1 και 18, θα εκτελούνται κανονικά, μέχρι τις 9 το πρωί. Μετά τις 9 το πρωί, οι λεωφορειακές γραμμές 1 και 18, θα τερματίζουν στο Σταθμαρχείο Ευόσμου.

Τα λεωφορεία των ειδικών για την περίσταση λεωφορειακών γραμμών, που θα φέρουν την αρίθμηση 501 μέχρι και 508, θα μετακινούν δωρεάν τους πολίτες, που θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, μεταξύ των σημείων επιβίβασης και αποβίβασης, που έχουν υποδείξει οι προαναφερόμενοι δήμοι Κορδελιού – Ευόσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Επίσης, θα διατεθούν τα δύο ειδικά λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Θ. για την μετακίνηση των ΑμεΑ, για τους πολίτες που θα χρειαστούν την εν λόγω υπηρεσία. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τους οικείους δήμους για να δηλώσουν τα απαραίτητα στοιχεία.

To τηλεφωνικό κέντρο 11085, θα λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες.

Πηγή: www.ant1news.gr