Αφοπλίστηκε η βόμβα στο Κορδελιό

Ολοκληρώθηκε, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού.

Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Ακολουθούν τα στάδια της μεταφοράς της και της εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη φάση της επιχείρησης, η απενεργοποίηση δηλαδή, του εκρηκτικού μηχανισμού της βόμβας και τώρα ξεκινά η δεύτερη φάση της επιχείρησης που είναι η απομάκρυνση της βόμβας από την περιοχή. Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης εκκένωσης για το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η διαδικασία της εκκένωσης της περιοχής από κατοίκους και αυτοκίνητα είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, με χιλιάδες κόσμου να απομακρύνεται με κάθε τρόπο. Η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας και ο «συναγερμός» προβλέπεται να λήξει το απόγευμα, ενώ σημαντικές τροποποιήσεις υπάρχουν σήμερα στις γραμμές των λεωφορείων του ΟΑΣΘ.

Όπως έγινε γνωστό 1.000 αστυνομικοί περιπολούν στη ζώνη επικινδυνότητας και ότι είναι επαρκής η φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Η βόμβα που βρίσκεται θαμμένη σχεδόν 74 χρόνια στα έγκατα της δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι ιστορικό «απομεινάρι» των Γερμανών κατακτητών, αλλά των Βρετανών συμμάχων.

Πρόκειται για ένα τραγικό λάθος που έκαναν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1943 τα συμμαχικά αεροπλάνα, που είχε ως επίπτωση περί τους 500 νεκρούς και μια σειρά από ογκώδεις βομβιστικούς μηχανισμούς που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.

Πηγή: www.ant1news.gr