Διατροφή για άσθμα & αλλεργίες: Το συστατικό που μειώνει σημαντικά τις κρίσεις

Ένα πολύτιμο συστατικό που βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στον λιναρόσπορο μπορεί να μειώσει τις κρίσεις άσθματος και αλλεργιών, διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation – Insight, τα υγιεινά Ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν την παραγωγή των αντισωμάτων IgE, τα οποία είναι υπεύθυνα για τις αλλεργικές αντιδράσεις και τα συμπτώματα άσθματος.

Η θετική επίδραση, ωστόσο, φαίνεται να είναι εντονότερη στους ασθενείς με ήπιο άσθμα ή ήπια αλλεργία. Σε σοβαρότερα περιστατικά, συγκεκριμένα σε ασθενείς που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις στεροειδών, τα Ω3 είναι λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς τα φάρμακα μετριάζουν τη δράση τους.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Ρίτσαρντ Φιπς, και οι συνεργάτες του είχαν διαπιστώσει στο πλαίσιο παλαιότερης μελέτης ότι ορισμένα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ιχθυέλαια ρυθμίζουν τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων Β. Με τη νέα μελέτη οι επιστήμονες ήθελαν να εξερευνήσουν την επίδραση των λιπαρών οξέων στο άσθμα και στις αλλεργίες.

Οι δοκιμές που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τα οφέλη των Ω3 για τους ασθενείς, αν και η αποτελεσματικότητά τους ήταν περιορισμένη στα άτομα που λάμβαναν αγωγή.

Τα νέα ευρήματα συνάδουν με πρόσφατη μελέτη στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine η οποία είχε υποδείξει πως η πρόσληψη Ω3 κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσει αργότερα το παιδί άσθμα.

Πέρα από τα προϊόντα που αναφέρθηκαν παραπάνω, καλές πηγές Ω3 στη διατροφή μας αποτελούν οι σπόροι chia, ο κρόκος του αυγού και η σόγια.

Πηγή: www.onmed.gr