Το αγροτικό βάζει φωτιά στο Μαξίμου

Αντιμέτωπη με τους αγρότες βρίσκεται η κυβέρνηση, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στην έκδοση της εγκυκλίου για τον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Οι αγρότες προχώρησαν από χθες Παρασκευή σε επ’ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδου Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας στο ρεύμα προς την Αθήνα. Στο σημείο βρίσκονται από το μεσημέρι της Πέμπτης τρακτέρ και αγρότες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι οποίοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Την ίδια στιγμή αποφασισμένοι να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα είναι οι αγρότες των Σερρών, που από την Τετάρτη ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα.

Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες στη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, ενδεχομένως από το Σάββατο να στήσουν τα δικά τους μπλόκα, στους Εύζωνες.

Οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης (το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια») έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση την Κυριακή το απόγευμα.

Από σήμερα Σάββατο το πρωί έχει στηθεί το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει το απόγευμα, αφού πρώτα παραταχθούν τα τρακτέρ.

Στη Χαλκιδική συνεχίζεται η συγκέντρωση τρακτέρ στους Μύλους Ευγενίου στην Τρίγλια και απόφασή τους είναι να κινηθούν με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας. Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής, που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Για δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και στη Δυτική Μακεδονία και τα μπλόκα θα στηθούν τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, αφού πρώτα οριστούν τα ακριβή σημεία στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει το απόγευμα (19:30) του Σαββάτου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αγρότες αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα στον κόμβο του Κεφαλοβρύσου της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων και στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, ενώ στην Ηλεία οι αγρότες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με δίωρο αποκλεισμό της ΕΟ Πατρών-Πύργου στο Λατίφι της Αμαλιάδας, από τις 11:00 έως τις 13:00. Σε πρώτη φάση το κλείσιμο του δρόμου θα γίνεται ανά δύο ημέρες.

Κανένα περιθώριο να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες, δεν άφησε, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης.

Μιλώντας στην «Η» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Απόστολου και ο τομεάρχης της ΝΔ κ. Γ. Κοντονής αποκαλύπτουν τις θέσεις τους για τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Πηγή: www.imerisia.gr