Επιβαρύνσεις έως και 3.180 ευρώ για τους αγρότες – Τι θα κληθούν να πληρώσουν

Λογιστές θα πρέπει να γίνουν οι αγρότες για να βγάλουν άκρη με τις νέες εισφορές του 2017.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», φέτος θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από το 2016, αφενός γιατί σε λίγες ημέρες θα λάβουν τα ειδοποιητήρια των νέων εισφορών που θα υπολογιστούν βάσει εισοδήματος και αφετέρου διότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα πρέπει να πληρώσουν την οφειλόμενη παλιά εισφορά του β’ εξαμήνου του 2016.

Ακολούθως και αφού υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις οι εισφορές του 2017 (με το νέο σύστημα) θα υπολογιστούν εκ νέου με αυτές που θα έχουν πληρώσει.

Όπου αναλογούν υψηλότερες εισφορές, αυτές θα τους χρεωθούν στους επόμενους μήνες (ίσως και μέσα στο 2018) ενώ όπου είναι να πληρώσουν λιγότερα θα συμψηφιστούν (αφαιρεθούν) από τις εισφορές των επόμενων μηνών.

Οι εισφορές που θα πάρουν θα είναι προσωρινές γιατί θα υπολογιστούν με το εισόδημα του 2015. Όταν δηλώσουν το εισόδημα του 2016 (εντός του 2017) και βγει το νέο εκκαθαριστικό, τότε οι εισφορές τους θα επανυπολογιστούν γιατί το πραγματικό εισόδημα μα το οποίο θα έπρεπε να υπολογιστούν είναι αυτό του 2016.

Καθώς θα τρέχουν όμως τα ειδοποιητήρια, οι αγρότες θα έχουν να πληρώσουν και τις εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016 που ήταν με τις παλιές κατηγορίες.

Πηγή: iefimerida.gr