Έρχονται αλλαγές στον «Καλλικράτη» και στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Συνέχιση του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, συμφωνήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε το ΔΣ και τους επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ, ότι το θέμα του εκλογικού συστήματος δεν συζητείται μεμονωμένα, αλλά ενιαία με τις υπόλοιπες προωθούμενες αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα τέλη Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες των προτεινόμενων αλλαγών, οι οποίες αναμένεται να έχουν λάβει οριστική μορφή, κατόπιν διαλόγου, έως τον προσεχή Ιούνιο.

Για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Φεβρουαρίου και ότι θα περιέχει διατάξεις που έχουν αξιολογηθεί ως κρίσιμες για τη λειτουργία των ΟΤΑ, ενώ ορισμένες ρυθμίσεις, ολοκληρωμένες και με επείγοντα χαρακτηριστικά, θα προωθηθούν νωρίτερα στη Βουλή, ενταγμένα σε άλλα σχέδια νόμου.

Θετικός εμφανίστηκε ο υπουργός στην πρόταση της ΚΕΔΕ για χορήγηση αντιμισθίας στους δημοτικούς συμβούλους και στους αντιδημάρχους, με την προϋπόθεση να μην υπάρξουν αντιρρήσεις από τους Θεσμούς, καθώς και στην αύξηση από 2,5% στο 10% του ποσοστού των πόρων που λαμβάνουν οι δήμοι από το Πράσινο Ταμείο για περιβαλλοντικά έργα.

Στο αίτημα να τίθενται σε αργία οι αιρετοί που παραπέμπονται αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο όταν τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο κ. Σκουρλέτης συμφώνησε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και της ΚΕΔΕ προκειμένου να βρεθεί λύση.

Διευκρινίστηκε επίσης, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της νομοθετικής παρέμβασης για τους όρους λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Ο υπουργός προσκλήθηκε να παραβρεθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν, ο πρόεδρος της Ένωσης Γ. Πατούλης, οι αντιπρόεδροι Δ. Καφαντάρης και Ι.Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Γ. Μουράτογλου, οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Διοικητικό Συμβούλιο, Α. Κοιμήσης, Γ. Ιωακειμίδης και Δ. Μπίρμπας, καθώς και ο Ν. Σακούτης, εκπρόσωπος της νεοσυσταθείσας παράταξης «Συντονισμός Αιρετών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ