Συνάντηση Β. Κόκκαλη με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών

Την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλη με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χ. Σιδερόπουλο και Μέλη των Διαχειριστικών Επιτροπών Ομάδας Παραγωγών Οσπρίων και Καλλιεργητών Μηδικής Τριφυλλιού. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.Α.Α.&Τ. κ. Νίκος Αντώνογλου, ο Σύμβουλος του Υπουργού κ. Α. Μπακούρος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Ο κ. Σιδερόπουλος επισήμανε το σκοπό της δημιουργίας των Ομάδων Παραγωγών που είναι η προστασία της παραγωγής Ελληνικών Ποιοτικών Προϊόντων και οι εκπρόσωποι των Διαχειριστικών Επιτροπών κατέθεσαν τις προτάσεις τους σχετικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Παράλληλα εξέφρασαν την πρόθεση καλλιεργητών από όλη την Ελλάδα, να συσταθεί Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων εντός του έτους. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και υπήρξε κατανόηση στα θέματα που ετέθησαν. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες επεσήμαναν τη δυναμική των εν λόγω καλλιεργειών, τις δυνατότητες χρηματοδότησης προωθητικών ενεργειών σε τρίτες χώρες και το συνδυασμό με άλλες δράσεις όπως το πρασίνισμα.

Ο Υφυπουργός κ. Β. Κόκκαλης αναφέρθηκε στη σημασία της καλλιέργειας των οσπρίων, γιατί δεν υπάρχει επάρκεια παραγωγής και τόνισε τη συμβολή τους σε μία γεωργία φιλική στο περιβάλλον προσφέροντας στο έδαφος απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Επίσης ο Υφυπουργός χαιρέτησε τη πρόθεση για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής στα Όσπρια και κάλεσε τους παραγωγούς να συνεργαστούν με τους ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για τη δημιουργία και καταγραφή στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών οσπρίων, μηδικής και τριφυλλιού με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Επίσης ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα θα εκδοθεί η απόφαση για τις Ομάδες Παραγωγών η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τα προϊόντα τους.