Η τελευταία συνέντευξη Τύπου του Ομπάμα – Τί είπε για ΜΜΕ, Τραμπ και Ρωσία

Στα ερωτήματα των δημοσιογράφων απάντησε, για τελευταία φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα. Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της θητείας του, ο Ομπάμα αστειεύτηκε, συγκινήθηκε, αλλά και έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα προς τα ΜΜΕ, ενώ μίλησε για τη ζωή του μακριά από τον Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα ξεκίνησε ζητώντας συγνώμη από τους δημοσιογράφους, για τις μακροσκελείς απαντήσεις που τους έδινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ευχήθηκε περαστικά στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα, οι οποίοι νοσηλεύονται.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις φθίνουσες προοπτικές επίτευξης της λύσης δύο κρατών όσον αφορά τη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εξαιτίας της εντεινόμενης εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα τόνισε ότι η κυβέρνηση του δεν άσκησε βέτο στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στην εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, επειδή υποστηρίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μοναδική επιλογή για την επίτευξη ειρήνης.

«Ο στόχος του ψηφίσματος ήταν απλά να τονίσει ότι…η εξάπλωση αυτών των εποικισμών δημιουργεί μια πραγματικότητα επί του εδάφους που ολοένα και περισσότερο καθιστά αδύνατη την λύση των δύο κρατών» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Ήταν σημαντικό για εμάς να στείλουμε ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση ότι αυτή η περίοδος μπορεί να παρέλθει», σημείωσε.

Αναφερόμενος στον διάδοχο του στην προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, χαρακτήρισε μια τέτοια ενέργεια «εξαιρετικά αμφιλεγόμενη», προειδοποιώντας τον εκλεγμένο πρόεδρο ενάντια σε «μονομερείς αιφνίδιες κινήσεις» σε ένα «εκρηκτικό περιβάλλον».

Κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε είναι προς το συμφέρον της χώρας του και ολόκληρου του κόσμου οι ΗΠΑ και η Ρωσία να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, αλλά η στροφή της Ρωσίας σε ένα «πνεύμα ανταγωνισμού» υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως τόνισε, το καθιστά αυτό δύσκολο.

«Αυτή ήταν η προσέγγιση μου (σε αυτό το θέμα) καθόλη την διάρκεια της προεδρίας μου», τόνισε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όλου του κόσμου να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση με την Ρωσία».

Δύο μέρες πριν την παράδοση του προεδρικού θώκου στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα τόνισε μετά την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία το 2012 οι σχέσεις Ουάσιγκτον–Μόσχας έγιναν πιο «ανταγωνιστικές» και πιο «δύσκολες».

Για Μάνινγκ

Ο Ομπάμα δήλωσε πως η Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ, εξέτισε μια σκληρή ποινή φυλάκισης και πως η απόφαση του να μειώσει την ποινή κάθειρξης 35 ετών που της είχε επιβληθεί σε 7 χρόνια φυλάκισης δεν θα σηματοδοτήσει μια επιείκεια σε δράστες διαρροής μυστικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα δήλωσε πως έκρινε λογική την μείωση της ποινής της Μάνινγκ, επειδή η ίδια οδηγήθηκε σε δίκη και ανέλαβε την ευθύνη του αδικήματος που διέπραξε.

Η Τσέλσι Μάνινγκ, διαφυλική που ονομαζόταν προηγουμένως Μπράντλεϊ Μάνινγκ, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 διότι διαβίβασε το 2010 πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ στον WikiLeaks.

Όπως υποστήριξε ο Ομπάμα η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν «εξαιρετικά δυσανάλογη» συγκριτικά με ποινές που έχουν επιβληθεί σε άλλους δράστες διαρροών, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «πολύ άνετα ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη».

Σημεία από τη συνέντευξη Τύπου του Ομπάμα:

Για τη σχέση του με τον Τραμπ

Συζητήσεις μου με τον εκλεγμένο πρόεδρο ήταν εγκάρδιες, δεν ξέρω πόσο πειστικός ήμουν, πρέπει να ρωτήσετε εκείνον. Του έδωσα την καλύτερη συμβουλή μου για συγκεκριμένα ζητήματα, εγχώρια και διεθνή. Έχοντας κερδίσει τις εκλογές με αντιρρήσεις για δικές μου πρωτοβουλίες, είναι σωστό να προχωρήσει με το δικό του όραμα.

Για τις σχέσεις με τη Ρωσία

«Είναι προς το συμφέρον της χώρας και ολόκληρου του κόσμου οι ΗΠΑ και η Ρωσία να διατηρούν μια εποικοδομητική σχέση, αλλά η στροφή της Ρωσίας σε ένα πνεύμα ανταγωνισμού υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Πούτιν το καθιστά αυτό δύσκολο»

«Αυτή ήταν η προσέγγιση μου (σε αυτό το θέμα) καθόλη την διάρκεια της προεδρίας μου. Όπου συνέκλιναν τα συμφέροντα μας, συνεργαστήκαμε. Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και όλου του κόσμου να έχουμε μια εποικοδομητική σχέση με την Ρωσία».

Για το μποϊκοτάζ των Δημοκρατικών στην ορκωμοσία

Αρνήθηκε να το σχολιάσει. «Το μόνο που ξέρω είναι ότι εγώ θα βρίσκομαι εκεί, όπως και η Μισέλ. Ελπίζω να μην κάνει τόσο κρύο όσο στην πρώτη ορκωμοσία μου».

Για τους προσωπικούς του στόχους

«Θέλω να γράψω. Θέλω να είμαι ήσυχος. Θέλω να με ακούω τόσο πολύ να μιλάω. Θέλω να περάσω λίγο χρόνο με τα κορίτσια μου. Αλλά είμαι ακόμη πολίτης».

Πηγή: www.imerisia.gr