Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΑΡΣΑΛΩΝ για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής συσπείρωσης Φαρσάλων για την κακοκαιρία

Πριν από μερικές ημέρες η περιοχή μας βίωσε καιρικά φυσικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να αναδειχθεί για ακόμα μια φορά η έλλειψη θωράκισης της πόλης μας και των χωριών της. Τα καιρικά φαινόμενα αυτά θα έρχονται και θα επανέρχονται, επίσης ήταν ήδη γνωστά από ημέρες πριν.

Συγκεκριμένα το βράδυ της Πέμπτης 05/01 υπήρξε μέτριας έντασης χιονόπτωση και την Τρίτη 10/01 ακολούθησε έντονη χιονόπτωση που συνεχίστηκε για 48 ώρες. Από την πρώτη κακοκαιρία φάνηκαν οι ελλείψεις και στην δεύτερη που ακολούθησε η κατάσταση έγινε απελπιστική! Στην πόλη είχαν παγώσει δρόμοι και πεζοδρόμια με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πεζοί και αυτοκίνητα. Η διαθεσιμότητα των απαραίτητων μέσων για τον εκχιονισμό στην πόλη ήταν πολύ μικρή και στα χωριά έως και ανύπαρκτη! Το ύψος του χιονιού είχε φθάσει τους 60 πόντους και αν χρειαζόταν μια έκτακτη ανάγκη όπως μεταφορά ασθενή στο νοσοκομείο πως θα γίνονταν; Μήπως με ελικόπτερο του στρατού; Μια φορά φάνηκε ένα εκχιονιστικό στα χωριά μετά από 1 ημέρα, για αλατιέρα ούτε λόγος βέβαια, οι δρόμοι παγοδρόμια, στην πόλη μέσα επίσης η κατάσταση ήταν δραματική καθώς τα μέσα ήταν πολύ λίγα και δεν επαρκούσαν.

Γιατί η δημοτική αρχή εφόσον ήταν γνωστή η έλευση αυτών των καιρικών φαινομένων δεν φρόντισε για την επάρκεια των διαθέσιμων μέσων και για την οργάνωση αντιμετώπισης αυτής της κακοκαιρίας;
Μήπως γιατί οι τοπικές και κεντρικές διοικήσεις που αποτελούν το μακρύ χέρι του κράτους – υπηρέτη του μεγάλου κεφαλαίου φροντίζουν να έχουν χρήματα μόνο για φοροαπαλλαγές και κίνητρα για μεγαλοεπιχειρηματίες; Μήπως γιατί τις ενδιαφέρουν μόνο εκδηλώσεις εντυπωσιασμού (πανηγύρια-γιορτές κτλ) ώστε να στρέφεται η προσοχή του κόσμου αλλού και όχι στα πραγματικά προβλήματα; Καλά είναι και αυτά αφού όμως έχουν φροντίσει και σε περιόδους όπως τα πρόσφατα γεγονότα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και ανάγκες του λαού. Διεκδικήσεις λοιπόν από την ΚΕΔΕ και την κεντρική εξουσία όχι για πράσινα προγράμματα και πράσινα χωριά ,άλλα για προγραμματισμό αντιμετώπισης και λύσεις τέτοιων καταστάσεων.

Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει και αυτό να εξεταστεί είναι και αυτό της προστασίας των εργαζομένων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Υπάρχει παντελής έλλειψη από τα μέσα που θα τους προστατέψουν από αυτές όπως γάντια, μπουφάν, αντιολισθητικά παπούτσια και μπότες. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω έλλειψης των μέσων αυτών αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία τους και την σωματική τους ακεραιότητα τους.Δεν τρέφουμε όμως αυταπάτες πως μπορούν αυτά να αντιμετωπιστούν από περιφέρειες και δημοτικές αρχές που ακολουθούν πιστά τις επιταγές της πολιτικής της Ε.Ε και του μεγάλου κεφαλαίου, η λύση είναι μόνο στην αποτίναξη των πολιτικών αυτών και στην οργάνωση της πάλης του λαού προς όφελος των αναγκών του σε συμπόρευση με την Λαϊκή Συσπείρωση.