Στοίχημα: Παιχνίδι… με τα ντέρμπι (vid)

Η πληθώρα αγώνων και η παρουσία πολλών ντέρμπι στο σημερινό κουπόνι μας επιφυλάσσουν πολλές συγκινήσεις. Προκύπτει, λοιπόν, πεντάδα από προγνωστικά στοιχήματος, ενώ δε λείπει και η επιλογή από το μπάσκετ.

Μοιρασμένο… ημίχρονο στη Λεωφόρο

Ξεκινάμε με το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, όπου επιλέγουμε το “Χ ημίχρονο” σε απόδοση 2.00. «Λαβωμένος» πηγαίνει στο σημερινό ντέρμπι ο Παναθηναϊκός, που ταλανίζεται από σωρεία προβλημάτων. Εκτός των μόνιμων τελευταίων απουσιών των Ζέκα, Κουλιμπαλί, Εμποκού και Γουακάσο, ήρθαν να προστεθούν και οι Μολέδο, Κουτρουμπής και Μέστο, απώλειες που αναγκάζουν τον Ουζουνίδη να παρατάξει σχήμα ανάγκης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κέντρο της άμυνας θα παίξουν οι Τελάντερ και Ευαγγέλου, με τον δεύτερο να κάνει ντεμπούτο στο πρωτάθλημα (!), ενώ δεξιά ο μοναδικός διαθέσιμος αμυντικός είναι ο Μαρινάκης! Από αγχωτική επικράτηση προέρχεται το «τριφύλλι», που κέρδισε 1-0 την Κέρκυρα τη Δευτέρα (1-0), αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε χάρη στο γκολ του Λέτο στο 83’ κι ενώ νωρίτερα είχε σοβαρά προβλήματα δημιουργίας ευκαιριών. Το θετικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι επέστρεψε στα γκολ και τις νίκες, ανέβηκε στους 25 πόντους και τη δεύτερη θέση, στο -13 απ’ τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, σήμερα έχει τη δυνατότητα με νίκη να μειώσει στο -10 μετά τη χθεσινή γκέλα των ερυθρολεύκων.

Παιχνίδι με πίεση το σημερινό για την ΑΕΚ, που πηγαίνει στη «Λεωφόρο» με αναγκαιότητα θετικού αποτελέσματος. Η ήττα απ’ τον Αστέρα Τρίπολης την περασμένη εβδομάδα έφερε νέο κύμα αμφισβήτησης της δουλειάς του Μοράις, ο οποίος προς το παρόν συνεχίζει κανονικά στον πάγκο της «ένωσης», αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι «ανοιχτά» αναφορικά με το μέλλον του. Τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών ανέφεραν ότι ο Μοράις αλλάζει το σχηματισμό σε 4-2-3-1 με τον Μάνταλο στη γνώριμη θέση «10» και τους Πατίτο-Χριστοδουλόπουλο σε θέσεις εξτρέμ. Μόλις δύο φορές κέρδισε η ΑΕΚ στις τελευταίες 9 αγωνιστικές (2-5-2), δεν έχει σταθερότητα στην απόδοση της, χαρακτηριστικό είναι ότι μετράει ρεκόρ 3-6-3 στις τελευταίες 12 αγωνιστικές και ως εκ τούτου έχει μείνει στην 6η θέση με 21 πόντους, στο -4 απ’ τη δεύτερη θέση.

Κερδίζει η Γιουνάιτεντ

Συνεχίζουμε με το ντέρμπι του “Ολντ Τράφορντ”, όπου πηγαίνουμε με τον Άσσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Λίβερπουλ σε απόδοση 2.20. Εννιάδα νικηφόρων αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις έχουν συμπληρώσει οι «κόκκινοι διάβολοι», όντας εντός όλων των στόχων τους. Μεγάλο το προβάδισμα πρόκρισης έναντι της Χαλ στον τελικό του Λιγκ Καπ, είχε προηγηθεί το άνετο 4-0 επί της Ρέντινγκ για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας. Στο πρωτάθλημα, η ομάδα του Μουρίνιο προέρχεται από το 0-2 επί της Γουέστ Χαμ και με σημερινό τρίποντο φτάνει τους 42 βαθμούς και πλησιάζει ακόμη περισσότερο την πρώτη τετράδα. Νικηφόρα τα έξι τελευταία ματς πρωταθλήματος, αήττητοι οι γηπεδούχοι στα τελευταία 11 παιχνίδια τους για την Πρέμιερσιπ με σερί 7-4-0. Πάμε και στη Λίβερπουλ, η οποία δεν έχει το μομέντουμ με το μέρος της. Αγνοούν τη νίκη οι «κόκκινοι» στην τελευταία τριάδα αγώνων τους για όλες τις διοργανώσεις, έχοντας μείνει και «άσφαιροι» στα 2/3 ματς. Σε επίπεδο πρωταθλήματος προέρχονται από το ισόπαλο 2-2 στην έδρα της Σάντερλαντ (02/01), ενώ ακολούθησαν το ισόπαλο 0-0 με την Πλίμουθ για τον 3ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας (σ.σ. την προσεχή Τετάρτη ο επαναληπτικός) και η ήττα με 1-0 στο «Σεντ Μέρις» στην πρώτη κόντρα με τη Σαουθάμπτον για τα ημιτελικά του Λιγκ Καπ.

Δε χάνει η Σεβίλλη

Επιλέγουμε, επίσης, το 1Χ της Σεβίλλης (απόδοση 1.93) στο ντέρμπι της Πριμέρα Ντιβισιόν με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η σημερινή αναμέτρηση του «Πιθχουάν», που μπορεί να λογιστεί και ως… repeat του μεσοβδόμαδου επαναληπτικού μεταξύ των δύο ομάδων για τους «16» του Κυπέλλου Ισπανίας. Βέβαια, το διακύβευμα σήμερα είναι εντελώς διαφορετικό, με τη Σεβίλλη να ψάχνει ένα τρίποντο, το οποίο θα τη βάλει ακόμα πιο δυνατά στη μάχη του τίτλου (και ταυτόχρονα θα ωφελήσει και την Μπαρτσελόνα). Δεν κατάφεραν οι Ανδαλουσιάνοι να ανατρέψουν το εις βάρος τους 3-0 του «Μπερναμπέου», έμειναν εκτός της συνέχειας του Κόπα ντελ Ρέι, αλλά στο πρωτάθλημα προέρχονται από το εντυπωσιακό διπλό επί της Σοσιεδάδ με 0-4 και μετρούν πέντε νίκες στις τελευταίες έξι αγωνιστικές (5-0-1). Παράλληλα, έχουν συνδυάσει με νίκες τα 7/8 φετινά εντός έδρας ματς πρωταθλήματος. Σημερινό τρίποντο θα τους φέρει μόλις στο -1 από τη Ρεάλ (που έχει, όμως, ένα ματς λιγότερο). Η «βασίλισσα», από την πλευρά της, γνωρίζει ότι με ένα σημερινό διπλό «σφιχταγκαλιάζει» ακόμη περισσότερο τον τίτλο. Μπορεί το πρωτάθλημα να έχει ακόμα πολύ δρόμο, όμως οι «μερένγκες» θα ξεφύγουν αισθητά με μία σημερινή νίκη, έχοντας και το χρωστούμενο ματς με τη Βαλένθια. Αήττητη στα τελευταία 40 επίσημα παιχνίδια της η ομάδα του Ζιντάν, αήττητη στα τελευταία 28 αν εξειδικεύσουμε στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Το περασμένο σαββατοκύριακο έκανε ακόμα ένα… πάρτι, διαλύοντας τη Γρανάδα με 5-0. Στο 5-2-0 το εκτός έδρας σερί στη φετινή Πριμέρα Ντιβισιόν.

Ανώτερη η Νις

Η τέταρτη πρότασή μας είναι το -1 Ασιατικό χάντικαπ για τη Νις στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Μετς, σε απόδοση 1.95. Η μεγαλύτερη έκπληξη της μέχρι τώρα σεζόν είναι η Νις, που κατέκτησε κόντρα σε κάθε προσδοκία τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα. Κάνει φοβερά πράγματα η ομάδα του Λουσιέν Φαβρ, καθώς πήρε από νωρίς τα ηνία στη βαθμολογία και κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή, έστω και με το ισχνό +2 απ’ τη Μονακό (από χθες μείωσε στο -2 και η Παρί). Διαθέτει την τρίτη καλύτερη επίθεση της κατηγορίας και την κορυφαία άμυνα με 13 γκολ παθητικό, μέχρι στιγμής είναι η μια εκ των τριών αήττητων ομάδων εντός έδρας, όπου μετράει ρεκόρ 8-2-0. Ιδιαίτερα δύσκολη η αποστολή σήμερα για τη Μετς, που γνωρίζει ότι οι πιθανότητες της να πάρει αποτέλεσμα δεν είναι πολλές. Μπήκε στο νέο έτος με 2/2 εκτός έδρας αποκλεισμούς σε Κύπελλο και Λιγκ Καπ από Λανς (2-0) και Παρί Σεν Ζερμέν (2-0) αντίστοιχα, έχοντας ως κοινό παρανομαστή την κακή επιθετική λειτουργία. Τελείωσε το 2016 με μόλις έναν κερδισμένο πόντο στα τέσσερα τελευταία ματς, πολλά αμυντικά προβλήματα και δεχόμενη αρκετά γκολ, πλέον βρίσκεται εντός της ζώνης του υποβιβασμού με 19 πόντους, όσους έχει και η 19η Καέν.

Μπορεί… η Ναϊμέγκεν

Τέλος, πηγαίνουμε με το Χ2 της Ναϊμέγκεν επί της Βίλεμ σε απόδοση 2.05. Δεν την ήθελε τη διακοπή του πρωταθλήματος η Βίλεμ, που βάδιζε απ’ το καλό στο καλύτερο και έδειχνε να έχει βρει ρυθμό. Τελείωσε το 2016 με αήττητο σερί πέντε αγωνιστικών (2-3-0), έχοντας ως γνώμονα την πολύ καλή αμυντική λειτουργία. Χαρακτηριστικό είναι ότι δέχτηκε μόλις 1 γκολ σ’ αυτή την πεντάδα αγώνων, κι αυτό στο νικηφόρο εντός έδρας 2-1 επί της Χέρενφεν με το οποίο έκλεισε τις υποχρεώσεις της για τον πρώτο γύρο. Μόλις μια ήττα μετρούν στις τελευταίες εφτά αγωνιστικές οι γηπεδούχοι, την υπέστησαν εκτός έδρας κόντρα στην Ντεν Χάαγκ (1-0), πήραν 12 πόντους στα άλλα έξι παιχνίδια. Η Ναϊμέγκεν, από την πλευρά της, τελείωσε το 2016 με τέσσερις πόντους στα δύο ντέρμπι παραμονής με Ντεν Χάαγκ (3-0 εντός) και Εξέλσιορ (2-2 εκτός) και πήγε στη διακοπή με ηρεμία και καλό κλίμα, σήμερα θέλει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε. Δύο οι νίκες των τελευταίων τεσσάρων αγωνιστικών για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι ανέβηκαν στους 19 πόντους και το +5 απ’ την τελευταία τριάδα της κατάταξης, με νίκη σήμερα θα απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο.

Under στην Τενερίφη

Από το μπάσκετ επιλέγουμε το Under 153.5 πόντοι στην αναμέτρηση της Τενερίφης με την Μπαρτσελόνα, σε απόδοση 1.93. Στο τέλος του πρώτου γύρου κανείς δεν περίμενε το ματς Τενερίφη-Μπαρτσελόνα να είναι ματς τετράδας αλλά η Τενερίφη έχει κάνει εξαιρετική πορεία μέχρι σήμερα και εντυπωσιάζει με τη σταθερότητά της έχοντας επιτύχει να παραμείνει στην τετράδα και να πάρει την πρόκριση για το Final-8 του κυπέλλου Ισπανίας που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο στην Βιτόρια. Το εντυπωσιακό για την Τενερίφη είναι η ικανότητα που έχει παρουσιάσει να παίζει παρομοίως σοβαρά και σε δεύτερη διοργάνωση, το FIBA Champions League, αν και δεν είχε ποτέ στο παρελθόν ευρωπαϊκή εμπειρία και παρά τα μερικά εύκολα ματς που δίνει, το πλήθος των 12 αγώνων είναι πολύ μεγάλο για το μέγεθος του συλλόγου. Σε εντελώς αντίθετη κατάσταση βρίσκεται η Μπαρτσελόνα του Μπαρτζώκα η οποία έχει πάρα πολύ δύσκολο έργο στην Euroleague μένοντας δύο νίκες μακριά από την οκτάδα και στα επόμενα πολύ δύσκολα παιχνίδια που έχει πρέπει να πετύχει έναν «άθλο». Ο Μπαρτζώκας έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο της ομάδας, όλες οι πεντάδες που βρίσκονται στο παρκέ παίζουν «θλιβερό» μπάσκετ και υπάρχει μεγάλη έλλειψη πάθους. Αξίζει ποντάρισμα στο +4.5 της Τενερίφης που σε τέτοια ματς θα αποδείξει αν μπορεί να παραμείνει στην τετράδα μέχρι τέλους. Προτιμότερη επιλογή είναι το Under 153.5 σε αγώνα που περιλαμβάνει την καλύτερη άμυνα της ACB, εκείνη της Τενερίφης δεχόμενη μόλις 72.5 πόντους ανά αγώνα, επίδοση που πέφτει στους 68 πόντους όταν παίζει στην έδρα της. Η κακή επιθετική λειτουργία της Μπαρτσελόνα θα συναντήσει τρομερά εμπόδια από την σκληρή άμυνα της Τενερίφης, θα γίνει μάχη με πολλά λάθη και πιθανώς αργό ρυθμό επομένως η σοφή επιλογή είναι το Under 153.5.

Αυτές ήταν οι σημερινές επιλογές από τους Betarades. Φυσικά, όπως κάθε σαββατοκύριακο, υπάρχει και το βίντεο με τις αναλύσεις, τα προγνωστικά και το διαγωνισμό μας για τα σημαντικά σημερινά παιχνίδια, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.