Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η μισή χώρα

Προβλήματα δημιουργήθηκαν από τη χθεσινή επέλαση του χιονιά σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ οι βροχές που τον υποδέχονται αναμένεται να προκαλέσουν νέα, καθώς τα χιόνια δεν έχουν λιώσει και ενέχεται ο κίνδυνος των πλημμυρώ σε πολλές περιοχές.

Η χθεσινή μέρα χαρακτηρίστηκε από τις πυκνές χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες στην Πελοπόννησο, την Δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι βροχές και καταιγίδες που σημειώθηκαν σε Ανατολική Στερεά, Σποράδες και γενικότερα στο Αιγαίου, συμπλήρωσαν την εικόνα.

Οι δήμοι Έβρου, η Καβάλας και Παγγαίου προστέθηκαν στη λίστα των περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης (Αλόννησος, Σκόπελος, Κύμη και Αιγιαλεία), ενώ το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της ανατολικής Μακεδονίας παραμένει απροσπέλαστο. Ακυρώθηκαν δρομολόγια του ΚΤΕΛ Καβάλας και Δράμας και πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ στο κέντρο της Καβάλας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

θεσσαλονίκη χιόνι

 

Και ο Δήμος Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς οι δρόμοι του πάγωσαν, με το θερμόμετρο να δείχνει -4 σε χιονισμένο τοπίο και η πόλη υπέστη «κυκλοφοριακό έμφραγμα», μετά τις σοβαρότατες αδυναμίες που κατεγράφησαν και κορυφώθηκαν με το πάγωμα αλατιέρων και μηχανημάτων που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για το άνοιγμα των δρόμων. Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ανέλαβε την ευθύνη και προανήγγειλε ένορκη διοικητική εξέταση. Το κλείσιμο της αγοράς ήταν αρκετό για την αποσυμφόρηση της κίνησης, αλλά και των προβλημάτων.

Mαλιστα, από το πρωί αναβλήθηκαν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μακεδονία, λόγω της χαμηλής νέφωσης.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν οι νομοί Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής και Πιερίας, ενώ ακολούθησε και η Πτολεμαΐδα.

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες σε μη ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σημειώθηκαν στην Πτολεμαΐδα (-18,2), στη Φλώρινα (-17,6), στη Μαυροπηγή Κοζάνης (-14,4), στο Αμύνταιο και στον Λαγκαδά (-12,8).

Η μάχη για το άνοιγμα των δρόμων και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης συνεχίστηκε και χθες σε Κύμη, Αλόννησο και Σκόπελο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ, το απόγευμα της Τετάρτης το μεγαλύτερο μέρος των δύο νησιών είχε ηλεκτροδοτηθεί, όπως και τα περισσότερα χωριά Κύμης και Στενής. Το νότιο τμήμα της Σκοπέλου και το βορειοανατολικό τμήμα της Αλοννήσου.

οσε χιονι

Η ακινητοποίηση τεσσάρων συρμών της γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης, κυρίως γιατί αντιμετώπισαν προβλήματα με τις μηχανές τους, ενώ πρόβλημα αντιμετώπισαν και δύο από τις μηχανές που τις αντικατέστησαν! Συνεπώς σήμερα, τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι μειωμένα.

Πηγή: www.ant1news.gr