Φωτιά στην παλιά πόλη της Λευκάδας (βίντεο)

Πανικός προκλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε κατοίκους και τουρίστες που βρίσκονται στην Λευκάδα από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο της πόλης.

Έξι παραδοσιακές κατοικίες ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τυλίχθηκαν στις φλόγες, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου τα σπίτια είναι το ένα πάνω στο άλλο.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σχεδόν από όλη τη Δυτική Ελλάδα ενώ από αέρος συμμετείχε το πυροσβεστικό ελικόπτερο S-64 Έρισκον.

Περίοικοι ανέφεραν ότι η περιοχή εκκενώθηκε, με τους κατοίκους να ρίχνονται στις φλόγες προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν.

Λευκάδα φωτιά-

Στις 15.30 το μεσημέρι η φωτιά περιορίστηκε στην περιοχή του Μαρκά όπου πρωτοεκδηλώθηκε. Ένα τέταρτο πριν τις πεντε το απόγευμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις την έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο.

Για προληπτικούς λόγους ο Μητροπολίτης της Λευκάδας έδωσε εντολή να εκκενωθεί η Παναγία των Ξένων . Κάτοικοι μετέφεραν σε ασφαλές σημείο αντικείμενα και εικόνες από το εσωτερικό της εκκλησίας.

Στρώμα καπνού κάλυψε το νησί. Η περιοχή αναμένεται να μείνει τις επόμενες ώρες αποκλεισμένη, ενώ τις πληγές τους μετρούν οι Λευκαδίτες που είδαν τα σπίτια τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός.

Από τις φλόγες δεν σώθηκε ο παλιός ιστορικός κινηματογράφος της Λευκάδας, ενώ η πυρκαγιά βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσει.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταείδης, «από τη φωτιά, που τέθηκε νωρίς το απόγευμα υπό πλήρη έλεγχο, έχουν καεί δέκα κτίσματα, με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να κάνει αυτή την ώρα πλήρη καταμέτρηση των ζημιών».

«Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, αν δεν ήταν τόσο άμεση η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και των εθελοντών. Θα μπορούσε να είχε καταστραφεί όλη η παλιά πόλη της Λευκάδας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δρακονταείδης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ξαφνική πυρκαγιά στη Λευκάδα δεν προκάλεσε την ανησυχία των τουριστών, αφού όπως ανέφερε, «η υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε, αλλά και η συμμετοχή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Έρικσον S-64, έφερε άμεσα τον περιορισμό και την κατάσβεσή της πύρινης λαίλαπας.

Λευκάδα φωτιά---

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, «το πλήγμα που υπέστη η παλιά πόλη της Λευκάδας είναι ανεκτίμητο, αλλά θα προβούμε άμεσα στην καταμέτρηση και την αποκατάσταση της κανονικότητας». Επεσήμανε δε ότι «αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να παρασχεθεί άμεση βοήθεια στους πληγέντες από την πυρκαγιά, που έχασαν το βιός τους. Γιατί μεγαλύτερη αξία από όλα τα υλικά αγαθά έχουν οι ανθρώπινες ζωές και εμείς θα φροντίσουμε άμεσα για τους πολίτες μας».

Πηγή: www.antenna.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!