Ως 12 Αυγούστου η εξισωτική και οι αποζημιώσεις του 2015

Μέχρι την άλλη Παρασκευή 12 Αυγούστου αναμένεται να πληρωθούν περί τα 95 εκατ. ευρώ για την εξόφληση της εξισωτικής του 2015, αλλά και περίπου 16 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα από αποζημιώσεις στους αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές το 2015.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τον οργανισμό πληρωμών, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των ενστάσεων, προκειµένου µέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και σίγουρα πριν από το Δεκαπενταύγουστο να γίνει η πληρωμή που θα αφορά την εξόφληση – το 25% δηλαδή – του 2015, καθώς και την εξόφληση όλων των κτηνοτρόφων που έκαναν ενστάσεις σχετικά με την πληρωμή της προκαταβολής (75%).

Υπενθυμίζεται ότι το 75% της προκαταβολής της εξισωτικής αποζημίωσης του 2015 καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και αφορούσε όσους δικαιούχους έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ολοκλήρωσαν τότε τις διαδικασίες απογραφής του ζωικού τους κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, τότε καταβλήθηκαν 100.617.583,04 ευρώ σε 63.519 δικαιούχους.

Να σημειωθεί ότι στους παραπάνω δικαιούχους δεν συμπεριλήφθηκαν όσοι δεν είχαν τακτοποιήσει πλήρως τα δικαιολογητικά απογραφής των ζώων τους ή τα στοιχεία εισοδημάτων και απασχόλησης, ούτε όσων τα οικονομικά στοιχεία δεν είχαν εκκαθαριστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Αποζημιώσεις του 2015

Σημειωτέοπν ότι ως τις 10 Αυγούστου αναμένεται να καταβληθούν περίπου 16 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα από αποζημιώσεις στους αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές το 2015, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών. Σημειωτέον ότι η ροή της πληρωμής των αποζημιώσεων, σύμφωνα με τις προθέσεις του οργανισμού και του υπουργείου στα μέσα του μήνα κάθε μήνα, έχει διακοπεί από τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρεμπές δήλωσε πως θα καταβληθούν 16 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις μέχρι τις 10 Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφόρησε στις 30 Ιουλίου.

Σημειωτέον ότι με 6 αποφάσεις από τον ΕΛΓΑ, που δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια, ο οργανισμός δεσμεύει ποσό ύψους 142.675.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του, για πληρωμές αποζημιώσεων που αφορούν ζημιές των ετών 2014, 2015 και 2016 στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, ανοίγοντας το δρόμο για να τρέξουν τα υπόλοιπα από χρωστούμενες πληρωμές. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό που αφορά τις αποζημιώσεις του 2015 έχει ηδη πληρωθεί στους παραγωγούς.

Οι αποφάσεις είναι οι εξής:

Δέσμευση πίστωσης 3 εκατ. ευρώ για ζωικό κεφάλαιο του 2015

Δέσμευση πίστωσης 130 εκατ. για φυτικό κεφάλαιο του 2015
Δέσμευση πίστωσης 5,575 εκατ. για φυτικό κεφάλαιο του 2016
Δέσμευση πίστωσης 900.000 ευρώ για ζωικό κεφάλαιο του 2016
Δεσμεύτηκαν 3,1 εκατ. ευρώ για φυτική παραγωγή 2014
Δεσμεύτηκαν 100.000 ευρώ για ζωική παραγωγή 2014

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, στις αποζημιώσεις που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνονται οι ζημιές για τις βροχές του Οκτωβρίου 2015 σε βαμβάκια και ελιές. Η πληρωμή τους «ξεκόλλησε» μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενης ΚΥΑ για την τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δύο ανακοινώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Ημαθία και Πέλλα, των κκ. Γιώργου Ουρσουζίδη και Γιάννη Σηφάκη, ρυθμίστηκαν τα θέματα που αφορούν οδοιπορικά και αποζημιώσεις γεωπόνων, που αφορούν στις εκτιμήσεις κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για πληρωμή μεγάλου μέρους των αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, υπεγράφη η ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, που αφορά στην τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, εκτός εκείνων που εκκρεμούν ενστάσεις.

Υπενθυμίζεται, βέβαια ότι η τελευταία πληρωμή από τον οργανισμό ήταν τον Μάιο, ενώ κατόπιν χάθηκαν δύο μήνες χωρίς καμία πίστωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, μέχρι τον Ιούνιο έχει πραγματοποιηθεί το 70% των πληρωμών που αφορούν τις αποζημιώσεις του 2015, ενώ στόχος του οργανισμού είναι με την επόμενη πίστωση οι πληρωμές να φτάσουν το 90% για το εν λόγω έτος.

Επιπλέον, από τον οργανισμό αναφέρεται ότι  προς πληρωμή βρίσκονται περίπου 20 εκατ. ευρώ για τις εκκρεμότητες από τις αποζημιώσεις του 2015, ενώ ο πρόεδρος του οργανισμού τονίζει ότι «δεν ζητάμε χρήματα, αλλά να χρησιμοποιήσουμε αυτά που υπάρχουν. Αν δεν υπάρξει κάποια περικοπή σε αυτό που ζητάμε θα εξοφλήσουμε τους παραγωγούς για τις ζημιές του 2015 σχεδόν ολοκληρωτικά». Βέβαια, να σημειωθεί ότι η βουλευτής της ΝΔ Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, σε πρόσφατη ερώτησή της κάνει λόγο για οφειλές του ΕΛΓΑ προς τους παραγωγούς από το έτος 2015 ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις μετακινήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ και βρίσκεται σε αναμονή έγκρισης από το υπουργείο Οικονομικών για την αλλαγή του καθεστώτος μετακίνησης των γεωπόνων, προκειμένου να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών που έχουν καθυστερήσει σημαντικά, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους αγρότες.

Πηγή: agronews.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!