Οι φοιτητές της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στα Φάρσαλα

Την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016, είκοσι δύο αριστούχους φοιτητές διαφόρων αμερικανικών πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο θερινό camp της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών επισκέφθηκαν την πόλη των Φαρσάλων. Οι φοιτητές συνοδεύονταν από τη διευθύντρια του camp, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Reading της Μεγάλης Βρετανίας Dr. Amy C. Smith, Επιμελήτρια του Ure Museum of Greek Archaeology Department of Classics School of Humanities University of Reading.

Η ομάδα των Αμερικανών αρχαιολόγων επισκέφθηκε αρχικά την Έκθεση του Κάστρου Καλλιθέας στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης, εν συνεχεία τον αρχαϊκό θολωτό τάφο της οδού Λαμίας και κατέληξε στην ακρόπολη της αρχαίας Φαρσάλου. Σε καθένα από τα μέρη αυτά ξεναγήθηκε λεπτομερώς από την αρχαιολόγο Βάσω Νούλα και έγινε ένα ενδιαφέρον μάθημα για τα αρχαιολογικά και ιστορικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής των Φαρσάλων.

Η ανταπόκριση των Αμερικανών φοιτητών υπήρξε υψηλή και η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό και φιλικό κλίμα. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του ετήσιου θερινού camp της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, οι φοιτητές, στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους, κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι στην Ελλάδα επισκεπτόμενοι τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

Για τα Φάρσαλα είναι μεγάλη και πολυσήμαντη κατάκτηση η ένταξή τους στους προορισμούς τους ταξιδιού αυτού και μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στα μέλη της αμερικανικής ομάδας προσφέρθηκαν αντίτυπα του λευκώματος «Φάρσαλα, Γνωρίζοντας τη γη του ομηρικού Αχιλλέα».

Η Dr. Amy C. Smith, μάλιστα, προσκάλεσε τη Βάσω Νούλα να συμμετάσχει σε Βρετανικά Συνέδρια αρχαιολογίας και να προβάλλει την ιστορία του τόπου και τις πολιτικές διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος σε καιρό οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.