Μεγάλη φωτιά στη Χίο – Σε κατάσταση έκτακτης το νησί

Ανεξέλεγκτα καίει η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα κοντά στο χωριό Βέσσα της νότιας Χίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στους οικισμούς Μεστά και  Λιθί.

Στάχτη έχουν γίνει καλλιέργειες μαστιχόδενδρων μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα.

ΦΩΤΙΑ ΧΙΟΣ-

Επι τόπου βρίσκονται 38 πυροσβέστες με 16 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με 6 ελικόπτερα, 11 άτομα πεζοπόρο και 21 υδροφόρες και 2 χωματουργικά μηχανήματα.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και πολλοί εθελοντές.

Στο νησί έπνεαν ισχυροί άνεμοι καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να πλησιάσει τους οικισμούς του Λιθίου και των Μεστών, καίγοντας πευκοδάσος, καλλιέργειες και μαστιχόδενδρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή Βέσσα και Ελάτα εκεί όπου εστιάζουν και οι χερσαίες δυνάμεις την προσοχή τους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Οι συνθήκες πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων.
Σημειώνεται ότι στα μαστιχοχώρια το 2012 είχε εκλδηλωθεί η μεγάλη πυρκαγιά του 2012 η οποία κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του νησιού.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Πηγή: chiospress.gr