Νόμος του κράτους η απλή αναλογική

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο,μετά από πολύωρη κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή. Ο εκλογικός νόμος ωστόσο δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, καθώς δεν συγκέντρωσε 200 ψήφους.

Με τέσσερις “γραμμές” κατέβηκε το Ποτάμι, καθώς οι κ.κ. Μαυρωτάς και Αμυράς είπαν “παρών” στο άρθο 1 που αφορά στην ψήφο στους 17άρηδες, ενώ οι κ.κ. Ψαριανός, Λυκούδης και Δανέλης είπαν “παρών” στο άρθρο 2 για την κατάργηση του μπόνους και ο Αχμέτ Ιλχάν “παρών” στο άρθρο 1 που αφορά τους 17άρηδες και στο άρθρο 3 που αφορά στο πλαφόν του 3%. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι άλλοι βουλευτές είπαν “όχι” σε όλα. Το ΚΚΕ είπε “όχι” στο άρθρο 3 που αφορά στο πλαφόν του 3%.

Σημαντική ημέρα χαρακτήρισε τη σημερινή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς όπως τόνισε από το βήμα της Βουλής, «είναι η πρώτη φορά που εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά».

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία ομιλία σε υψηλούς τόνους στην Βουλή για τον εκλογικό νόμο, κατηγορώντας τον για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό.

Εν τω μεταξύ, ένταση επικράτησε στη Βουλή όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πήρε το λόγο για να απαντήσει «επί προσωπικού» στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για φλερτ με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της πρωτίστως στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και στην ΝΔ για την άρνησή τους να δείξουν συναίνεση με βάση την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για αναλογικό εκλογικό σύστημα.

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά και έκανε λόγο για “αντιλαϊκές ανατροπές” και “παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται με την κρίση την απλή αναλογική και σημείωσε ότι το κάλεσμά προς το Ποτάμι ήταν ένα κάλεσμα αμηχανίας και προσέθεσε: «Είναι παράξενο πως ένα «αριστερό κόμμα» που από την πρώτη ημέρα κυβερνά σε συνεργασία με ένα «ακραίο συντηρητικό κόμμα» ανακάλυψε ξαφνικά – με 18 μήνες καθυστέρηση – την αξία των «κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας».

Η απλή αναλογική είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει στον πολίτη το δικαίωμα να επιλέξει το κόμμα και τον βουλευτή που θα τον εκπροσωπήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

Επίθεση στη ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, για την άρνηση τους να στηρίξουν με την ψήφο τους τον εκλογικό νόμο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι αυτοδύναμες.

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του Κώστα Σκανδαλίδη και του Βασίλη Λεβέντη, ενώ κόντρα σημειώθηκε στη Βουλή και μεταξύ του πρωθυπουργού και της Φώφης Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι με ύβρεις προσπαθεί να υπερασπιστεί τις επιλογές της και τόνισε ότι απόψε έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ηγέτης με στόφα.

Αφορμή για την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στάθηκε η επίθεση που του εξαπέλυσε η κ. Γεννηματά, ότι κυβερνά με ακροδεξιά απόφυση. Η αναφορά της μάλιστα αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου που αντέτεινε ότι η ίδια «είναι παρά φύση σοσιαλίστρια».

Πηγή: antenna.gr/news