Οδηγίες προς τις Εφορίες για τους ανέργους που φορολογήθηκαν βάσει τεκμηρίων

Περιπτώσεις ανέργων οι οποίοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων και ήρθαν αντιμέτωποι- ενδεχομένως – με μεγάλα ποσά φόρων επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων με οδηγίες τις οποίες έδωσε προς τις εφορίες μετά την υποβολή σχετικών ερωτημάτων.

Το πρόβλημα ενδέχεται να έχει ανακύψει για φορολογούμενους οι οποίοι παρ’ ότι ήταν άνεργοι το 2015 φορολογήθηκαν για το τεκμαρτό τους εισόδημα με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών και όχι με βάση την κλίμακα των μισθωτών και το αφορολόγητο, διότι δεν εμφανίζονταν στα αρχεία της ΓΓΔΕ ως άνεργοι. Σε αυτή την περίπτωση, για να ακυρώσουν το φόρο λόγω προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους εφόσον η δήλωσή τους έχει ήδη εκκαθαριστεί.

Συγκεκριμένα, εάν οι δηλώσεις τους δεν έχουν ακόμα υποβληθεί – παρ’ ότι η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει- οι δηλώσεις (με πρόστιμο) θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά με επιφύλαξη και να εκκαθαριστούν στις Δ.Ο.Υ. Εφόσον οι δηλώσεις έχουν ήδη εκκαθαριστεί για να ακυρωθεί ο φόρος , οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.