Νίκαια: «έσκασαν» το ATM της Πειραιώς και πήραν 37.000 Ευρώ

Με έναν πρωτοφανή τρόπο, για τα δεδομένα της περιοχής, δύο τουλάχιστον ληστές κατάφεραν να ανατινάξουν ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) στη Νίκαια και να αποσπάσουν από μέσα του 37.240 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε».
Οι δράστες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, χρησιμοποιώντας μέθοδο με αέριο και σπινθήρα ξεσήκωσαν τα ξημερώματα την ήσυχη αγροτική περιοχή και στη συνέχεια διέφυγαν με τη λεία τους. Λίγο αργότερα στον δρόμο για τους Αγίους Αναργύρους βρέθηκε ένα αυτοκίνητο καμένο και ερευνάται αν είναι το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες και προέβησαν στην πυρπόλησή του με σκοπό να «σβήσουν» τα ίχνη τους. Οι άνδρες αναζητούνται από την Ελληνική Αστυνομία ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν και στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας «Ο Προμηθέας» το ύψος των οποίων ίσως ξεπερνά τις 10.000 ευρώ σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις εργαζομένων του.

Πιο αναλυτικά:

* Στις 05.10 τα ξημερώματα ακούγεται ο εκκωφαντικός ήχος της ανατίναξης του ΑΤΜ που βρίσκεται στο ισόγειο κτιρίου επί του κεντρικού δρόμου (Φαρσάλων) της Νίκαιας. Οι δράστες ευνοημένοι από την έκρηξη και υπό τους ήχους συναγερμού, πηγαίνουν στην πίσω πλευρά του διαλυμένου ΑΤΜ, μπαίνοντας από την γκρεμισμένη πλέον διπλανή είσοδο του γεωπονικού καταστήματος Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας «Ο Προμηθέας». Από εκεί βγάζουν τις δύο κασετίνες με τα χρήματα που όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, περιείχαν πάνω από 37 χιλιάδες ευρώ.

Οι δράστες, με κουκούλες (Full Face), όπως αναφέρουν οι κάτοικοι στην «Ε», έδρασαν μέσα σε λίγα λεπτά και διέφυγαν ταχύτατα. Λίγο αργότερα βρέθηκε ένα Ι.Χ. καμένο στον δρόμο για τους Αγίους Αναργύρους (τρία χιλιόμετρα περίπου μακριά) και ίσως να συνδέεται με το συμβάν. Οι δράστες με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Καραλαριώτης την ώρα της έκρηξης άκουσε το κινητό του να τον ειδοποιεί για τον συναγερμό καθώς ήταν «συνδεδεμένος» με αυτόν τον τρόπο. Μέσα σε λίγα λεπτά μετέβη στο σημείο όπου ήδη όπως ανέφερε βρήκε άνδρες της Αστυνομίας. Μιλώντας στην «Ε» τόνισε: «Κατά τις 5.15 σημειώθηκε η έκρηξη στο ΑΤΜ και με ειδοποίησε ο συναγερμός στο κινητό μου. Ήρθα και βρήκα ήδη την Αστυνομία. Ο χώρος μέσα διαλύθηκε και απ’ ό,τι μάθαμε από την Αστυνομία έγινε η έκρηξη με αέριο. Έβαλαν οι διαρρήκτες αέριο μέσα στο ΑΤΜ και η συμπίεση έγινε εκτόνωση. Το χρηματικό ποσό δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Υπήρχαν δύο κασέτες μέσα με λεφτά.

Οι γείτονες άκουσαν τον θόρυβο και είδαν τους δράστες με κουκούλες. Λογικά δεν έγινε αυτό που ήθελαν να βγούνε δηλαδή έξω τα χρήματα και μπήκαν μέσα να τα πάρουν» κατέληξε.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Η μεθοδολογία που επέλεξαν οι δράστες συναντάται για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι άγνωστοι άνδρες ήταν μπουκάλες με υγραέριο, σωληνάκια και μπαταρία για να προκαλέσουν σπινθήρα και μετά έκρηξη.

Πιθανότατα με αιχμηρά αντικείμενα άνοιξαν σημεία από την πρόσοψη του ΑΤΜ και έβαλαν μέσα τα σωληνάκια. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της εφημερίδας, διοχέτευσαν μέσα αέριο από τις μπουκάλες. Έπειτα με έναν τρόπο, εκτιμήσεις κάνουν λόγο για γυμνό καλώδιο και μπαταρία, προκάλεσαν σπινθήρα και αυτό φέρνει τη δυνατή έκρηξη.

Η μέθοδος αυτή μέχρι στιγμής ήταν γνωστή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όχι στην περιφέρεια. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ονομάζεται PLOFKRAAK ιδιαίτερα γνωστή στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά κρούσματα παρουσιάστηκαν και στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2012 έως και το φθινόπωρο του 2013.

* Ζημιές υπέστη ο ισόγειος χώρος του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού. Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις εργαζομένων, αυτές υπολογίζονται πως ξεπερνούν τις δέκα χιλιάδες ευρώ καθώς καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς γυψοσανίδες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γραφεία, τζαμαρία, ρολό ασφαλείας, γεωργικά φάρμακα και βιβλιοθήκες.

Ζημιές, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, υπέστη και το αρχειακό υλικό του Συνεταιρισμού που χρονολογείται από το 1937.

Πηγή: eleftheria.gr