Τζακ Λιου: Η αναταραχή στην Τουρκία ενισχύει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Πιο αναγκαία από ποτέ χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, ώστε η χώρα μας να λειτουργήσει ως άγκυρα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο κ. Λιου επικαλέστηκε την αναταραχή που επικρατεί στην Τουρκία, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, προκειμένου να ενισχύσει την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να επιτρέψουν την αναδιάρθρωση του χρέους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου με στόχο να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε σταθερή τροχιά.

«Θα ήλπιζα (η πρόσφατη αναστάτωση στην περιοχή) να αλλάξει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, γιατί από μόνο του αυτό είναι σωστό να γίνει και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά σημαντική θέση και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το οικονομικό της μέλλον», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Τζακ Λιού επεσήμανε πως ακόμα και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας ως σημείο διαμετακόμισης των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού είχε οδηγήσει στο να ξαναέλθει στο προσκήνιο η γεωπολιτική σημασία της χώρας.

«Πρέπει να φτιάξεις τα θεμέλια για να έχεις μια ισχυρή Ελλάδα» τόνισε με έμφαση, καλώντας τους Έλληνες ηγέτες να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες για να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κάλεσε επίσης τους Ευρωπαίους ηγέτες να διατηρήσουν «φιλική» στάση στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., ενώ εμφανίστηκε επικριτικός για το ότι θα έπρεπε να είχαν φροντίσει εδώ και καιρό το ζήτημα των προβληματικών ιταλικών τραπεζών.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του Τζακ Λιου στην Αθήνα
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Ελλάδα. Ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μία ώρα νωρίτερα θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή.

Προηγούμενως, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα έχει επαφές με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, συναντώντας διαδοχικά στις 10:15 τους κ. Σταθάκη και Χαρίτση και στις 11:00 τον ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Υπουργείο Οικονομικών, με τον οποίο μετά το πέρας του ραντεβού τους θα κάνουν δηλώσεις.

Αναχωρώνας απο την Αθήνα, ο κ. Λιού θα ταξιδέψει στο Τσένγκντου της Κίνας, για να πάρει μέρος στην Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της G20.

Πηγή: www.antenna.gr