Τουρκία: Οι Μυστικές Υπηρεσίες γνώριζαν για το πραξικόπημα

Πολλά ερωτήματα έχει προκαλέσει σήμερα η χθεσινή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου ότι ενημερώθηκε για το πραξικόπημα από τις 16.00 το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου.

Όπως: -Γιατί δεν εμποδίστηκε το πραξικόπημα αφού το ήξεραν από τις 16.00;

-Γιατί δεν ενημέρωσαν τον Τούρκο πρόεδρο και πρωθυπουργό νωρίτερα;

-Γιατί ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας πήγε στον γάμο και δεν ακύρωσε το πρόγραμμά του;

Οι απαντήσεις που δίνουν κάποιοι άλλοι αρθρογράφοι που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, δεν είναι ωστόσο και πολύ σαφείς. Αναφέρουν ότι έπρεπε η ΜΙΤ να δώσει το «ΟΚ» για να ενημερωθούν οι ηγέτες. Ο αρχηγός της ΜΙΤ πήγε στο Γενικό Επιτελείο και στη σύσκεψη που έγινε στις 18.00 ζήτησε να ληφθούν μέτρα. Κάποιοι πραξικοπηματίες αξιωματικοί αντιλήφθηκαν όμως το αντικείμενο της ‘επίσκεψης’ και έλαβαν κι εκείνοι τα δικά τους μέτρα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, το έμαθε 15 λεπτά πριν κλείσει η γέφυρα του Βοσπόρου. Δεν κατάφερε να βρει τους στρατηγούς κι έτσι τηλεφώνησε στον Ερντογάν. Ερντογάν και Γιλντιρίμ έμαθαν την ίδια ώρα για το πραξικόπημα και έλαβαν απόφαση να καλέσουν το λαό στους δρόμους. Για τα γεγονότα ενημερώνονταν από τον αρχηγό της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Η ΜΙΤ συμβούλευσε τον Μπιναλί Γιλντιρίμ να μην μείνει στο σπίτι του κι έτσι έφυγε από την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης με σκοπό να πάει Άγκυρα, ωστόσο δεν κατάφερε να φτάσει και έμεινε στο Κασταμονού.

Ξεκίνησε το ΣΕΑ

Το «ιστορικό» όπως το χαρακτηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία ξεκίνησε τη συνεδρίασή του. Προεδρεύει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται –κατά δήλωση του ιδίου- να ανακοινώσει σήμερα μία σημαντική απόφαση.

“Κόβει κεφάλια” ο Ερντογάν

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο, με τους εκπαιδευτικούς να παίρνουν «σειρά» στον κατάλογο εκκαθαρίσεων του Ερντογάν. Σήμερα συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα λάβει «σημαντικές αποφάσεις», όπως δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος, που υποστήριξε και πάλι την επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις από την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, παραμένει ανοιχτό το “μέτωπο” που άνοιξε με τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι στις αρχές Αυγούστου ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ-

Σύνταξη γιοκ για τον Γκιουλέν…

Η πρώτη ‘τιμωρία’ στο Φετουλάχ Γκιουλέν προσωπικά από την Τουρκία ήταν να του κόψουν τη σύνταξη, ακυρώνοντάς παράλληλα όλα τα δικαιώματά του σε κοινωνικές παροχές.

Όχι ότι θα στενοχωρηθεί… Λεφτά υπάρχουν μπόλικα στον ιμάμη.

Η ίδια απόφαση αναμένεται να ληφθεί για όλους όσοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

“Γκιουλενικός” ο υπασπιστής του αρχηγού του στρατού της Τουρκίας
Ο υπασπιστής του αρχηγού του στρατού, Λεβέντ Τουρκάν, παραδέχθηκε στην κατάθεσή του ότι είναι μέλος της παράλληλης δομής του Φετουλλάχ Γκιουλέν.

Δήλωσε συγκεκριμένα

«Είμαι ένα παιδί φτωχής οικογένειας. Ο πατέρας μου ήταν ένας φτωχός γεωργός. Δεν είχαμε χωράφια ή κήπο δικό μας. Με την κοινότητα Φετουλλάχ Γκιουλέν γνωρίστηκα πρώτη φορά στο δημοτικό σχολείο. Ήμουν ένας καλός μαθητής με λαμπρό μέλλον. Δεν υπήρχε καν άλλος που να πήρε 9 στα μαθηματικά. Στο γυμνάσιο γνωρίστηκα με τους μεγάλους αδελφούς της κοινόητας Φετουλλάχ Γκιουλέν. Από πέντε χρονών ονειρεύομουν να γίνω αξιωματικός. Αυτό εξυπηρετούσε την κοινότητα. Το 1989 συμμετείχα στις εξετάσεις για την στρατιωτική σχολή. Ήμουν σίγουρος ότι θα κερδίσω, το ίδιο και οι φίλοι μου της κοινότητας. Ωστόσο το βράδυ πριν από τις εξετάσεις ήρθαν και μου έφεραν τις ερωτήσεις των εξετάσεων. Τις ερωτήσεις μου τις έφερε ο Σέρνταρ. Μου τις έδωσε σε ένα σπίτι της κοινότητας στην Προύσα. Και πέρασα τις εξετάσεις. Όταν μπήκα στον στρατό άρχισα να εκπληρώνω τα καθήκοντα που μου ανέθεταν».

Πηγή: www.antenna.gr