Πληρωμές εφημεριών αλλά και προσλήψεις στα Κέντρα Υγείας

Σημαντικές ειδήσεις προκύπτουν από την απάντηση της υποδιοικήτριας της 5ης ΥΠΕ, Αγγέλας Βαγενά στον Σύλλογο Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του νομού, με αφορμή τα ειδικότερα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και επισημάνθηκαν με δημοσίευμα της «Ε» το περασμένο Σάββατο.
Έτσι, μαθαίνουμε ότι στις 27 Ιουλίου θα καταβληθούν τα χρήματα των εφημεριών που έκαναν οι γιατροί των Κέντρων Υγείας έως και τον Μάιο, ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα καταβληθούν και τα χρήματα για τις υπερωρίες του λοιπού προσωπικού επίσης έως και τον Μάιο του 2016.

Παράλληλα, η 5η ΥΠΕ αναμένει την πρώτη καταβολή της επιχορήγησης από τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να καταβληθούν και οι περικοπές του Α’ τριμήνου του 2015.

Προκύπτει επίσης ότι το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων, όπου για τη Θεσσαλία αναλογούν 6 θέσεις, 3 εκ των οποίων για τον νομό Λάρισας.

Στην ίδια απάντηση η κ. Βαγενά αφήνει αιχμές για τη στάση συνδικαλιστών του κλάδου που επεδίωξαν και πέτυχαν τη μετάταξή τους από πλήρωμα ασθενοφόρου στον κλάδο Διοικητικού Προσωπικού.

Πατήστε εδώ για να δείτε τι είχε δημοσιευθεί στην “Ε” από τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του Ν. Λάρισας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΕ

Αναλυτικά, η απάντηση της υποδιοικήτριας της 5ης ΥΠΕ έχει ως εξής:

«Ο σερ Έντμουντ Χίλαρυ είναι το πρώτο άτομο που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ, το έθεσε καλύτερα όταν σχολίασε, δεν είναι το βουνό που κατακτούμε αλλά ο εαυτός μας. Αυτή είναι η ουσία της ηγεσίας του εαυτού- αναφέρεται στην ικανότητα να κυριαρχούμε και να ελέγχουμε τον εαυτό μας.

Το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να κάνει ένας συνδικαλιστής για να βελτιώσει τον οργανισμό του είναι να βελτιώσει πρώτα τον εαυτό του.

Ό,τι κι αν κρύβεται πίσω από την αρνητική εικόνα που παρουσιάζετε στην πραγματικότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να σας δώσουμε την ευκαιρία να αναγνωρίσετε πρώτα απ’ όλα ότι η ηγεσία της 5ης ΥΠΕ κατανοώντας τα προβλήματα των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας αλλά και την αγωνία των πολιτών για την εξυπηρέτησή τους ιεραρχεί τα προβλήματα με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας.

Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν, οι κακές κριτικές δεν είναι ποτέ κακές για μας, γιατί ακριβώς θεωρούμε ότι είναι μια ανατροφοδότηση για να δούμε τι δεν πάει καλά και να βελτιωθούμε. Από την άλλη μεριά είναι ένας καθρέφτης για σας, για να δείτε αν πραγματικά έχετε την ικανότητα παρακολούθησης των γεγονότων στα Κ.Υ. με τα οποία ασχολείστε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Σ’ αυτό το σημείο λοιπόν θα σας ευχαριστήσω γιατί στ’ αλήθεια νιώθουμε ευγνώμονες για τις παρατηρήσεις σας.

Επειδή όμως, είναι αναγκαίο οι πολίτες όχι μόνο να γνωρίζουν και να καταλαβαίνουν την πραγματικότητα, αλλά και να κατανοούν ότι εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν τους άλλους, ακόμη και η θετική τους συμπεριφορά έχει όχι μόνο χαρακτήρα επιθετικό, αλλά και δεν θα βρίσκει πλέον ανταπόκριση στους αναγνώστες τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πετύχουν τους οποιουσδήποτε στόχους τους.

Και θα εξηγήσω παρακάτω:

1. Το θέματα βενζίνης και πετρελαίου αποκαθίστανται πάντα με τη μεταξύ μας καλή συνεννόηση. Όπως πληροφορηθήκατε, αποκαταστάθηκε η προμήθεια βενζίνης για το ασθενοφόρο το Σάββατο το πρωί, εκτός κι αν άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες στα Φάρσαλα και θέλετε και πετρέλαιο θέρμανσης από τώρα, τον Ιούλιο.

2. Να θυμίσω πόσος χρόνος σπαταλήθηκε με τον χαλασμένο κινητήρα του ολοκαίνουργιου ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων με υπαιτιότητα ποίων άραγε; Βλάβη μεγάλου κόστους η οποία έχει ήδη αποκατασταθεί.

3. Να θυμίσω την επισκευή της χαλασμένης γεννήτριας (ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος) 1.240 €. Επιπλέον, όσον αφορά στην επισκευή του ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους η καθυστέρηση στην αποκατάσταση της βλάβης οφείλεται στην αργοπορημένη ενημέρωση της 5ης ΥΠΕ από το Κέντρο Υγείας σχετικά με την μην επισκευή η οποία είχε ανατεθεί σε συγκεκριμένους Αναδόχους. Με την ενημέρωση της 5ης ΥΠΕ σχετικά με το θέμα, η αποκατάσταση της βλάβης ολοκληρώθηκε άμεσα.

4. Συντήρηση κλιματιστικών μονάδων – 565,80€

5. Προμήθεια και εγκατάσταση υδραυλικού υλικού – 790 €

6. Προμήθεια και τοποθέτηση τζαμιού – 70,36€

7. Ανακατασκευή της ράμπας 480 € και πλείστα άλλα ζητήματα όπως και το θέμα των αντιδραστηρίων του μικροβιολογικού το όποιο άμεσα επιλύεται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που περιμένουμε σχετικά με τις επεκτάσεις των συμβάσεων. Οι λεπτομέρειες δεν ενδιαφέρουν, ωστόσο η γενικότερη σημασία κάθε παραδείγματος προσθέτει φως στα προβλήματα που ξεθάψατε από την ντουλάπα εν μέσω καλοκαιριού ώστε η 5η ΥΠΕ να έχει δήθεν σαφή επίγνωση των ζητημάτων.

8. Όσον αφορά το σοβαρότατο ζήτημα των πληρωμών του λοιπού προσωπικού και των γιατρών των Κ.Υ. έχουμε πετύχει παρότι το προσωπικό της ΥΠΕ πιέζεται πάρα πολύ λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού έως τέλος Αυγούστου στο λοιπό προσωπικό θα έχουν καταβληθεί οι υπερωρίες που αφορούν και τον Μάιο του 2016. Οι εφημερίες των γιατρών που αφορούν το διάστημα έως και τον Μάιο θα καταβληθούν στις 27/7 και όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές πολύ σύντομα θα πληρωθούν και τις περικοπές του Α’ τριμήνου του 2015 οι οποίες είναι ήδη έτοιμες από το λογιστήριο και αναμένουμε την πρώτη καταβολή της επιχορήγησης από τον ΕΟΠΠΥ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

9.Πληρωμές καθαριστριών: Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποπληρωμής των δεδουλευμένων, έχει ήδη ξεκινήσει και έχει δρομολογηθεί για το σύνολο του προσωπικού αυτού.

10. Όσον αφορά τις ελλείψεις οδηγών- πληρωμάτων ασθενοφόρων: σε 20 μέρες το πολύ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων. Στον νομό Λάρισας αντιστοιχούν 3 θέσεις (Στη Θεσσαλία συνολικά: 6).

Και κάτι ακόμα: Έχετε στα αλήθεια εικόνα πόσοι οδηγοί –πληρώματα ασθενοφόρων των Κ.Υ. Θεσσαλίας μετατάχθηκαν σε άλλο κλάδο “κατηγορίας Διοικητικού Προσωπικού” την ώρα που όπως ισχυρίζεστε υπάρχει το πρόβλημα της έλλειψης οδηγών; Είναι απλά μέλη του συλλόγου σας ή είναι και συνδικαλιστές οι οποίοι κόπτονται μαζί σας για τις ελλείψεις οδηγών στα Κ.Υ.; Και κατά πόσο ηθικό είναι κάποιοι συνδικαλιστές οδηγοί να έχουν μεταταχθεί σε κενές οργανικές θέσεις Διοικητικού Προσωπικού Κ.Υ. και να μην ασκούν ούτε χρέη Διοικητικού ούτε χρέη οδηγού – πληρώματος ασθενοφόρου; Και να μας πουν για ποιον ακριβώς λόγο ζήτησαν αυτή τη μετάταξη εφόσον δεν αλλάζουν κατηγορία; Αν έκαναν το ίδιο – πολύ θα το ήθελαν- και οι υπόλοιποι οδηγοί τι θα γινότανε; Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει ότι όχι μόνο μπερδεύετε πολλά πράγματα μαζί για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά πέφτετε πότε στο ένα άκρο και πότε στο άλλο, δηλαδή από την επιθετικότητα στον «συμβιβασμό».

Μήπως η οποιαδήποτε «αδυναμία» της 5ης ΥΠΕ αντανακλά τη δική σας ανεπάρκεια;».

Πηγή: Εφ. Ελευθερία - Μενέλαος Κατσαμπέλας