Διασύνδεση όλων των ταμειακών με το Taxisnet

Η online παρακολούθηση των κινήσεων όλων των επαγγελματιών, σε πραγματικό χρόνο, είναι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών, γι’αυτό και ξεκινά η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν ασυνήθιστα χαμηλή κίνηση στα έσοδά τους, όπως οι τουριστικές, τα κομμωτήρια και τα μπαρ. Η παρακολούθησή τους θα είναι καθημερινή.

Μέσω της διασύνδεσης με το Taxis, δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των καθημερινών εσόδων, επομένως και της απόδοσης του ΦΠΑ προς το Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευθχεί η έκδοση πλαστών αποδείξεων, από φορολογικές ταμειακές μηχανές – μαϊμού.

Η σχετική διάταξη για τη διασύνδεση των ταμειακών με το Taxisnet αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνού, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η επαναφορά του προστίμου για τη μη έκδοση αποδείξεων.

Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο:

-Το σύνολο των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως και όλα τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, θα είναι υποχρεωμένοι να διαβιβάσουν στις πληροφοριακές υποδομές της ΓΓΠΣ τα δεδομένα όλων των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν (για παράδειγμα τα παραστατικά που σχετίζονται με χονδρικές ή λιανικές συναλλαγές), ασχέτως από το αν έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα.

-Η έκταση της εφαρμογής και οι ειδικότερες υποχρεώσεις των συναλλασσόμενων προσώπων (φυσικών, νομικών, κ.α.) θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, όπως και η διαδικασία και οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διαβίβαση, την ασφάλεια και την επεξεργασία των δεδομένων, καθώς και κάθε άλλο  θέμα σχετικό με τη διαβίβασή τους

-Την ευθύνη για τη διαβίβαση, την επεξεργασία,  τη διαχείριση και τη διάθεση των δεδομένων των συναλλαγών θα έχει η Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της ΓΓΔΕ.

-Το πρόστιμο για κάθε συναλλαγή για την οποία ο υπόχρεος δεν διαβιβάζει τα δεδομένα, θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Πηγή: www.antenna.gr/news