Επανέρχονται οι “καμπάνες” για τη μη έκδοση αποδείξεων

«Καμπάνες» περιμένουν όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις, ωστόσο σε λογικότερα επίπεδα από πέρυσι.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί τροπολογία, που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα, επαναφέροντας τις διατάξεις του κώδικα φορολογικών διαδικασιών για κάθε απόδειξη που διαπιστώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί.

Οι διατάξεις αυτές προέβλεπαν συγκεκριμένα την επιβολή προστίμου 250 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο παραβάτης τηρούσε απλογραφικά βιβλία, ή προστίμου 500 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε διπλογραφικά βιβλία.

Τα ποσά αναμένεται να αναπροσαρμοστούν στα 100 – 150 ευρώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και στα 250 – 300 ευρώ για τις εταιρίες με διπλογραφικά βιβλία.

Με βάση τον κώδικα, σε περίπτωση που η αποκρυβείσα αξία συναλλαγής υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας αυτής.

Τα πρόστιμα αυτά καταργήθηκαν από τα μέσα Οκτωβρίου του 2015, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4337/2015.

Με την νέα τροπολογία, που αναμένεται να ισχύσει από τον Αύγουστο, θα προβλέπεται ότι, όλα αυτά τα πρόστιμα επανέρχονται προσαρμοσμένα ανάλογα στις μεγάλης αξίας μη εκδοθείσες αποδείξεις.

Τη διόρθωση αυτή, που έχει εκτοξεύσει τη φοροδιαφυγή στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου πάνω από 50%, προανήγγελλε προ ημερών ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Δικαιολογώντας μάλιστα την κατάργηση του αυτοτελούς προστίμου των 500 ευρώ, για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδονταν, το χαρακτήρισε αναποτελεσματικό, αφού δεν είχε χαμηλή εισπραξιμότητα.

Αυτό που δεν δικαιολόγησε ήταν γιατί το νέο ποινολόγιο που αντικατέστησε το υψηλό πρόστιμο, προβλέπει σήμερα για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται το 50% του αναλογούντα ΦΠΑ, το οποίο θα πρέπει να υπολογίζεται από τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου οικονομικών.

Σε δεύτερη τροπολογία του νομοσχεδίου, θα τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, καθώς και την υποχρέωση όλων, ανεξαιρέτως των επιτηδευματιών για ηλεκτρική διαβίβαση στην ΓΓΠΣΔ των φορολογικών δεδομένων που εκδίδουν.

Αυτό το μέτρο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που διαπράττεται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων και τιμολογίων, αλλά και τα φαινόμενα χρήσης αδήλωτων ταμειακών μηχανών.

Πηγή: www.antenna.gr