Ερντογάν: Μέσα σε 15 μέρες θα μας επιστραφούν οι 8 πραξικοπηματίες

Συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ. Άλλαξε το κατηγορητήριο για τους 8 πραξικοπηματίες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Τι λέει ο Τούρκος Πρόεδρος για θανατική ποινή και Γκιουλεν.

Μέσα σε διάστημα 15 ημερών θα έχουν επιστραφεί από την Ελλάδα στην Τουρκία οι 8 πραξικοπηματίες, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, σε ομιλία του έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με τον antenna.gr/news.

Σε συνομιλία που είχε ο Ερντογάν, αργά το βράδυ του Σαββάτου με τον Αλέξη Τσίπρα συζητώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα, οΠρωθυπουργός της Ελλάδας σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Όσο για την επαναφορά της θανατικής ποινής ο Τούρκος Πρόεδρος, απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του τόνισε ότι δεν μπορεί να το αγνοήσει, ενώ σημείωσε ότι θα στείλουν επιστολή στις ΗΠΑ και θα ζητούν την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί σε μια ενδεχόμενη απόφαση έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές.

Ανατροπή στο κατηγορητήριο για τους οκτώ

Ανετράπη το κατηγορητήριο για τους 8 πραξικοπηματίες αφού σύμφωνα με την Εισαγγελία δεν ευσταθεί. Το κατηγορητήριο αφορούσε τη διατάραξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κατηγορία που βάραινε τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Βάσει αυτών των δεδομένων, άλλαξε με απόφαση του Εισαγγελέα το κατηγορητήριο και οι επτά κατηγορούνται για παράνομη ηθική αυτουργία σε πτήση εισόδου και ο όγδοος για φυσική αυτουργία σε παράνομη πτήση εισόδου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της δικηγόρου τους, οι στρατιωτικοί δέχτηκαν πυρά από την τουρκική αστυνομία, σε δύο ελικόπτερα, τα οποία μάλιστα όπως λένε δεν ήταν στρατιωτικά, αλλά για τη μεταφορά ασθενών.

Το πρωί της Δευτέρας θα μεταφερθούν στο Μονομελές Πρωτοδικείο, για να περάσουν από Αυτόφωρο, στο οποίο αναμένεται να ζητήσουν αναβολή για να απολογηθούν.

Οι οκτώ στρατιωικοί πραγματοποιήσαν έκακτη προσγείωση το Σάββατο το μεσημέρι στο αεροδρόμιο “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Μετά το περιστατικό υπήρξαν έντονες διπλωματικές διεργασίες, οι οποίες έφτασαν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με την επικοινωνία Ερντογάν – Τσίπρα.

Το επιχείρημα της Τουρκίας υπέρ της έκδοσης των 8 στρατιωτικών, που πέρασαν το Σάββατο στο ελληνικό έδαφος με στρατιωτικό ελικόπτερο, είναι πολύ ισχυρό καθώς παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Φοβούνται την εκτέλεση»

Οι οκτώ Tούρκοι αξιωματικοί δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία, επειδή φοβούνται την εκτέλεση της ποινής, αναφέρει σε δήλωσή της στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η δικηγόρος Λία Μαρινάκη που έχει αναλάβει την υπόθεση των αξιωματικών.

Η δικηγόρος αναφέρει ότι «μετά την παραπομπή τους στον εισαγγελέα, θα ξεκινήσει και η σχετική διαδικασία, η οποία κάτω από κανονικές συνθήκες, θα μπορούσε να διαρκέσει κι ένα χρόνο. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Φοβούνται την εκτέλεση».

Η δικηγόρος, μιλώντας σήμερα σε άλλο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, στο DHA είπε ότι οι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα της κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα και την πρόκληση κινδύνου διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι κατά τις καταθέσεις τους είπαν πως «κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη είχαν το καθήκον, να μεταφέρουν τραυματίες με τέσσερα ελικόπτερα» ότι «καθώς μετέφεραν τους τραυματίες ανοίχτηκε πυρ από το έδαφος προς το ελικόπτερο, ότι «επιβιβάστηκαν οι οκτώ σε ένα ελικόπτερο», πως «αρχικά προσγείωσαν το ελικόπτερο σε δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα» και πως «συζήτησαν εκεί το τι θα κάνουν και αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, οι Τούρκοι αξιωματικοί, στο μεταξύ, επικοινώνησαν με τις οικογένειές τους μέσω κινητού τηλεφώνου και εκεί πληροφορήθηκαν τα περί απόπειρας πραξικοπήματος.

Η δικηγόρος αναφέρει ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία επειδή εκεί βρίσκονται οι οικογένειές τους, αλλά τόνισε ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους επειδή κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες και ότι για το λόγο αυτό ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα. Η κ. Μαρινάκη λέει επίσης ότι οι οκτώ αξιωματικοί πέρασαν τη νύχτα στο αστυνομικών τμήμα Φερών, επειδή λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πριν από ένα μήνα, δεν είναι επαρκές το κρατητήριο στην Αλεξανδρούπολη.

Η κ. Μαρινάκη απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των οκτώ αξιωματικών κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, λέει «τους παρομοίωσα με στρατιώτες σε αμερικανικές ταινίες», αφού όταν προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ήταν ανήσυχοι και φοβισμένοι.

Σημειώνεται ότι η ποινή του θανάτου δεν ισχύει στην Τουρκία, αν και η πολιτική ηγεσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ερωτηθείς σχετικά, είχε πει ότι η ποινή δεν ισχύει στην Τουρκία, αλλά αν τεθεί θέμα «νομικών ρυθμίσεων, αυτό μπορεί να συζητηθεί με τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς ηγέτες στην Εθνοσυνέλευση».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς απευθυνόταν σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη και ενώ οι οπαδοί φώναζαν το σύνθημα «θέλουμε εκτέλεση», είπε «θα γίνει αυτό που πρέπει».

Πηγή: www.antenna.gr/news