Ο Ερντογάν “πνίγει” το πραξικόπημα

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι καταφέρνει να «πνίξει» το κίνημα πραξικοπηματιών που επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής.

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες συλλήψεις στην Τουρκία. Βομβαρδισμός του Προεδρικού Μεγάρου και του Κοινοβουλίου και νέο διάγγελμα Ερντογάν. Χάος σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Μετά από μία νύχτα κατά την οποία η κατάσταση ήταν αφενός τεταμένη, αφετέρου ρευστή, τις πρώτες πρωινές ώρες το σκηνικό άρχισε να ξεκαθαρίζει. Ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, παραμένουν συγκεχυμένες, όταν δεν προέρχονται από επίσημες πηγές όπως αναφέρει ο antenna.gr/news

Το σκηνικό της βραδιάς συντίθεται από συνεχείς βομβαρδισμούς σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, νεκρούς άμαχους πολίτες και συνεχείς επιχειρήσεις από την Αστυνομία, κατά των πραξικοπηματιών. Ο Ερντογάν εμφανίστηκε ασφαλής, ώρες μετά από την απόπειρα και δηλώνοντας ότι θα «γίνει εκκαθάριση στον Στρατό», κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους, όπως και έγινε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος βρισκόταν σε διακοπές στην Αλικαρνασσό και λίγο αφού προσγειώθηκε στο Ατατούρκ το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε βομβαρδίστηκε.

Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «μία μειοψηφία που δυστυχώς έβαλε εναντίον της ενότητας της χώρας» και τόνισε πως «πρόκειται για κίνηση προδοσίας και αυτοί που πρόδωσαν την πατρίδα θα τιμωρηθούν πληρώνοντάς το πολύ ακριβά».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι «αυτή τη στιγμή πάνω από το αεροδρόμιο πετούν F-16. Για ποιο λόγο αγοράσαμε αυτά τα αεροσκάφη; Για να υπερασπιστούμε τη χώρα εναντίον των εχθρών. Αυτοί όμως πετούν τώρα με τα αεροσκάφη αυτά και εμποδίζουν τους ταξιδιώτες να προσγειωθούν, και απειλούν τον Πρόεδρο της χώρας».

Ο Ερντογάν είπε πως οι πραξικοπηματίες έχουν συλλάβει τον γενικό γραμματέα της προεδρίας της δημοκρατίας. Τόνισε πως έχει αρχίσει η διαδικασία σύλληψης αξιωματικών.

«Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση και εκλεγμένος Πρόεδρος. Είμαστε επί του καθήκοντος» είπε ο Ερντογάν, για να συμπληρώσει: «Το τέλος θα είναι αίσιο».

πραξικόπημα4

Οι πραξικοπηματίες

Επισήμως, τουλάχιστον 130 στρατιωτικοί επιχείρησαν το πραξικόπημα το βράδυ της Παρασκευής. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ έχουν γίνει πάνω από 120 συλλήψεις ατόμων τα οποία έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος. Την ίδια ώρα, ανταποκριτής του Reuters στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι, σχεδόν 30 στρατιώτες, παρέδωσαν τα όπλα τους στους αστυνομικούς, στην πλατεία Ταξίμ.

Ώρες αργότερα, τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου, οι στρατιώτες που είχαν καταλάβει τη γέφυρα του Βοσπόρου παραδόθηκαν με τα χέρια ψηλά και σε απευθείας σύνδεση στον τηλεοπτικό αέρα.

Οι στρατιώτες παρέδωσαν τον οπλισμό τους και οδηγήθηκαν σε αστυνομικές κλούβες, ενώ ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, που πετούσε σε χαμηλό ύψος, προκάλεσε έναν δυνατό κρότο που ταρακούνησε τα γύρω κτίρια και έσπασε παράθυρα.

Σε δηλώσεις που έγιναν από αξιωματούχο το πρωί του Σαββάτου, σημειώθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων σε όλη την τουρκική επικράτεια ανέρχεται σε 754, στρατιωτικοί στην πλειονότητά τους. Τη σύλληψη 336 προσώπων ανακοίνωσε επίσης σήμερα στο CNN Turk o υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Εξάλλου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων αντικαταστάθηκε το πρωί του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Γιλντιρίμ πρόσθεσε ότι έχει δώσει τη διαταγή στις ένοπλες δυνάμεις να καταρρίψουν τα εναέρια μέσα—αεροσκάφη και ελικόπτερα—που χρησιμοποιούν οι πραξικοπηματίες.

Ο Γιλντιρίμ εξήγησε ότι στασιαστές στρατιωτικοί συνεχίζουν να βάλλουν από αέρος, ενώ σήμερα διέταξε τις Ένοπλες Δυνάμεις να καταρρίψουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα τα οποία βρίσκονται στα χέρια των στρατιωτικών οι οποίοι αποπειράθηκαν να προχωρήσουν σε στρατιωτικό πραξικόπημα, δήλωσε Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση τους στο Εσκισεχίρ» της δυτικής Τουρκίας για να αντιμετωπίσουν τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που βρίσκονται στα χέρια των στασιαστών, διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τουρκία βομβαρδισμός κοινοβούλιο Άγκυρα

Νεκροί και χάος στους δρόμους

Ενώ αρχικά είχε διεταχθή απαγόρευση κυκλοφορίας, όταν ο Ερντογάν κάλεσε μέσω του διαγγέλματός του τον κόσμο να βγει στους δρόμους, αυτό έγινε πραγματικότητα. Χιλιάδες πολίτες με σημαίες του ΑΚΡ, του κόμματος του Ερντογάν ξεχύθηκαν στο δρόμο.

Την ίδια ώρα, από τους βομβαρδισμούς σε διάφορα σημεία, καταγράφονται νεκροί. Δεδομένης της ρευστότητας της κατάστασης, επίσημη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι, τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε στην Τουρκία, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών, επισήμως, ανέρχεται σε 60 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι. Πέντε νεκροί αναφέρθηκαν κατά το βομβαρδισμό του Προεδρικού Μεγάρου στην Άγκυρα.

Βομβαρδισμός του Κοινοβουλίου και του Προεδρικού Μεγάρου και χάος στα ΜΜΕ
Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε το κτίριο του Κοινοβουλίου στην Άγκυρα και όλοι τους είναι αστυνομικοί, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Νωρίτερα, Μέσα Ενημέρωσης έκαναν λόγο για πολλαπλές εκρήξεις στο κτίριο της τουρκικής Βουλής. Μέσα στο κτίριο έχουν καταφύγει κοινοβουλευτικοί.

 

Πηγή: www.antenna.gr/news