Ερντογάν: Οι προδότες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα

«Η σημαία είναι η τιμή μου, η πατρίδα μου είναι η τιμή μου και για αυτό ήρθα εδώ να πεθάνω. Είμαι έτοιμος να δώσω και τη ζωή μου». Οι προδότες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα!.

Μετά από το διάγγελμά του, ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε και σε υποστηρικτές του, έξω από το αεροδρόμιο. «Η κυβέρνηση δεν φεύγει. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους.Ο Ερντογάν απευθύνθηκε «σε εκείνους στην Πενσιλβάνια», όπως είπε, εννοώντας τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο νωρίτερα είχε υποδείξει ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος και τους υποστηρικτές του, κατηγορώντας τους ότι πρόδωσαν το έθνος. «Αρκετά. Αν έχετε το θάρρος, επιστρέψτε στην Τουρκία»

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους υποστηρικτές του να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος από αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

Απευθυνόμενος σ” ένα πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του που κρατούσαν σημαίες στο κύριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση παραμένει στο τιμόνι. Δήλωσε ακόμη πως η αναταραχή συνεχίζεται στην Άγκυρα και πως ελπίζει ότι θα τελειώσει σύντομα.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως οι πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών Turkish Airlines επανελήφθησαν.

«Η κυβέρνηση θα πετύχει. Από τις υψηλότερες έως τις χαμηλότερες βαθμίδες των αξιωματικών, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και έχει τον έλεγχο. Ο λαός εξέλεξε έναν πρόεδρο και ο πρόεδρος είναι εδώ», είπε ακόμη ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι πραξικοπηματίες έβγαλαν τα τανκς, αλλά «οι άνθρωποί μου», τα πήραν πίσω.

Με αυτή τη δραματική φράση και μέσα σε απόθεωση από τους οπαδούς του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε τις δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), έχοντας λάβει τις διαβεβαιώσεις ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στη γείτονα χώρα έχει ουσιαστικά κατασταλεί και ότι παρέμενε ο ηγέτης της έχοντας βγει νικητής από μια βραδιά που είναι πιθανό να αλλάξει πολλά στην Τουρκία.

Με ένα δραματικό και οργισμένο διάγγελμα ο Ερντογάν θέλησε να δείξει ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος μετά από μια νύχτα χάους.

Ήταν λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής όταν ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε την κατάληψη της εξουσίας στη χώρα, λίγη μόλις ώρα μετά την είδηση ότι στρατιωτικό πραξικόπημα βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο στρατός είπε ότι έχει αναλάβει την εξουσία στη χώρα, για να διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα,  διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, ενώ έκλεισε την κρατική τηλεόραση, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter και YouTube).
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο στρατός κατέλαβε το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, ενώ δύο γέφυρες στον Βόσπορο είχαν κλείσει και τανκς βγήκαν στους δρόμους των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος, αποκάλυψε πως βρισκόταν στη Μαρμαρίδα, όταν ξέσπασε το «κίνημα», σε ξενοδοχείο, το οποίο λίγη ώρα αφότου το εγκατάλειψε για να κατευθυνθεί προς το αεροσκάφος του, βομβαρδίστηκε από τους στασιαστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν ιταλικά μέσα, ο προέδρος Ερντογάν φυγαδεύτηκε με ιδιωτικό αεροπλάνο προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ οι άλλες πηγές ανέφεραν ότι πρόθεσή του ήταν να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγές διέρρεαν ότι ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο στη Γερμανία με το Βερολίνο να απορρίπτει το αίτημα. Ακολούθησε όργιο φημών για διάφορους προορισμούς (Λονδίνο, Ρώμη, Κατάρ), όμως τίποτα δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Πηγή: imerisia.gr