Ο στρατός ανέλαβε την εξουσία της Τουρκίας

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει τη δημοκρατική τάξη.

Με ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσίευσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ο τουρκικός στρατός ανέφερε πως όλες οι υφιστάμενες εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν και πως το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ, το οποίο έχει κλείσει από τις 23.00. Ακόμα και σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, τη Μπαγντάτ Τζαντεσί, κυκλοφορούν άρματα μάχης στο δρόμο, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο κτίριο της αστυνομίας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο». «Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει». Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό θα πληρώνουν με βαρύ τίμημα, ενώ διευκρίνησε ότι δεν συμμετέχει ο αρχηγός του στρατού στην επιχείρηση.

Η τουρκική προεδρία στο πρώτο της μήνυμα τόνισε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ασφαλής και ότι η προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας έγινε από μία μικρή ομάδα ενόπλων κι όχι από ολόκληρο τον τουρκικό στρατό.

πραξικόπημα1

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία μοιάζει σοβαρή και ότι το κίνημα του στρατού δεν αποτελείται «από απλά μερικούς συνταγματάρχες».

πραξικόπημα2

πραξικόπημα3

 

Πηγή: www.antenna.gr/news