Παρατείνεται το θρίλερ στην υπόθεση Μαρινόπουλου

Τη χρυσή τομή, ώστε να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος του Μαρινόπουλου συνεχίζουν να αναζητούν οι πιστώτριες τράπεζες και ο Σκλαβενίτης. Το διακύβευμα είναι τεράστιο, καθώς οι επιπτώσεις από ενδεχόμενο ναυάγιο των συζητήσεων θα είναι καταστροφικές για το σύνολο της οικονομίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 12.500 εργαζόμενοι της εταιρείας θα μείνουν στον δρόμο, ενώ πάνω από 2.000 προμηθευτές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Με τα εμπλεκόμενα μέρη να τηρούν σιγήν ιχθύος, τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων παραμένουν θολά, καθώς μετά τη σχετική πρόοδο που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως διέρρεαν πηγές κοντά στις διοικήσεις των εταιρειών τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μια στασιμότητα, η οποία εντείνει την αβεβαιότητα για την κατάληξη της υπόθεσης.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως στο επίκεντρο εξακολουθεί να βρίσκεται το ύψος του «κουρέματος» των προμηθευτών, αλλά και η νέα χρηματοδότηση που θα λάβει η εταιρεία από τις τράπεζες. Το πρώτο παραμένει ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τα εμπλεκόμενα μέρη, με δεδομένο ότι αρκετοί προμηθευτές δηλώνουν αρνητικοί σε μια οριζόντια απομείωση των απαιτήσεών τους, και ζητούν να υπάρξει κλιμακωτή και δίκαιη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Αυτό αφορά κυρίως τους μικρότερους προμηθευτές, οι οποίοι δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα και τα ίδια κεφάλαια, όπως οι πολυεθνικές και οι μεγάλοι όμιλοι τροφίμων, για να διαχειριστούν τη ζημιά που θα προκύψει στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του Μαρινόπουλου. Ήδη, οι βιομήχανοι της βορείου Ελλάδας σε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας ζητούν ειδικές διευκολύνσεις στην καταβολή του ΦΠΑ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μεγάλα ανοίγματα στην αλυσίδα.

Νέα κεφάλαια
Αντίθετες σε ένα γενναίο κούρεμα φέρονται να είναι και οι τράπεζες, οι οποίες φοβούνται πως μπορεί να αποδειχθεί «μπούμεραγνκ». Και αυτό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί προμηθευτές που αποτελούν πελάτες τους να μην μπορούν στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Απόσταση φαίνεται να υπάρχει και στο ζήτημα της χρηματοδότησης που θα εισρεύσει στην εταιρεία, μετά τη συμφωνία με τον υπόψηφιο επενδυτή, προκειμένου να επιστρέψει σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταστημάτων της. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, ο Σκλαβενίτης φέρεται να ζητά κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ώστε να μπορέσει να καταστήσει και πάλι λειτουργική την αλυσίδα.

Είναι προφανές πως τα πάντα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, και τίποτα ακόμη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Και αυτό γιατί δεν είναι βέβαιο πως ο Σκλαβενίτης θα αναλάβει τελικά να σώσει την ιστορική αλυσίδα από την απόλυτη καταστροφή, καθώς ακόμη και αν λάβει υψηλές διασφαλίσεις, το εγχείρημα εξυγίανσης είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο χρόνος πάντως μετρά αντίστροφα, καθώς όσο δεν βγαίνει «λευκός καπνός», τόσο θα μειώνονται οι πιθανότητες ανάκαμψης του Μαρινόπουλου, ανεξάρτητα από τη λύση που δοθεί.

Ακίνητα
Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις προς τους εκμισθωτές των ακινήτων που στεγάζονται τα καταστήματα του Μαρινόπυολου πως θα προχωρήσει σε σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών, δίχως να μεσολαβήσει κάποια διαγραφή των οφειλόμενων μισθωμάτων έδωσαν στελέχη της εταιρείας που συναντήθηκαν με το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ, ενώ τόνισαν ότι στόχος της αλυσίδας είναι να διατηρήσει το πανελλήνιο δίκτυό της, μόνη ή σε συνεργασία με άλλους στρατηγικούς εταίρους.

Από την πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ επισημάνθηκε ότι για πολλές οικογένειες τα μισθώματα των καταστημάτων αυτών αποτελούν τον μοναδικό οικονομικό πόρο τους, γι’ αυτό όπως και οι εκμισθωτές αντιμετωπίζουν με κατανόηση και υπομονή τη σημερινή κατάσταση, έτσι και η εταιρεία, σε κάθε κίνηση και συμφωνία που αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις της, θα πρέπει να λάβει ειδική μέριμνα για την καταβολή των οφειλομένων μισθωμάτων προς τους εκμισθωτές των καταστημάτων της. Την αγωνία τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν και οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Του Γιώργου Μανέττα για την www.imerisia.gr