12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 12ο πανελλήνιο συνέδριο του ελληνικού διαδημοτικού δικτύου υγιών πόλεων στη Μήλο με θέμα την πρόληψη στην υγεία με πρωταγωνιστές τους δήμους.

Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Μήλου και το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ, με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε, το Σάββατο 9 Ιουλίου, με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πανελλαδικά, με την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Το Συνέδριο τίμησε με την παρουσία του και απεύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ενώ μεταφέρθηκε ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη.

Τον Δήμο Φαρσάλων εκπροσώπησε η Δημοτική Σύμβουλος Κυριακή Παναγιωτοπούλου, Πολιτική εκπρόσωπος του Δήμου στο Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. με θέμα παρουσίασης «Δήμος Φαρσάλων, Υγεία & Πρόληψη».

Στο Συνέδριο οργανώθηκαν μια σειρά από στρογγυλές τράπεζες:

  • με θέμα «Ανακύκλωση-Περιβάλλον-Υγεία» από την ΚΕΔΕ όπου συζητήθηκε η διαχείριση στερεών αποβλήτων σε σχέση με την υγεία και στρατηγικές διαχείρισης του περιβάλλοντος, των κρίσεων και καταστροφών, ενώ παρουσιάστηκαν και καλές πρακτικές δήμων για την προαγωγή της υγείας σε συνάρτηση με το περιβάλλον.
  • με θέμα «Υγιείς και Ανθεκτικές Κοινότητες» με συντονιστή τον κ. Δαμουλάκη αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές απόψεις και προτάσεις για την εφαρμογή τοπικών πολιτικών προαγωγής της υγείας, σύμφωνα με τα πρότυπα του Π.Ο.Υ.
  • με θέμα «Δράσεις πρόληψης και Αγωγής Υγείας» και συντονιστές τον κ. Μακρυνό και τον κ. Κόμη παρουσιάστηκαν υποδομές υγείας ως παράγοντας ανάπτυξης του τουρισμού, δράσεις για θέματα υγείας και δυνατότητες να προσφέρουν οι Δήμοι πραγματικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.
  • με θέμα «Δομές Πρόληψης-ΚΕΠ Υγείας» και συντονιστές τον κ. Παπασπυρόπουλο και τον κ. Καμακάρη παρουσιάστηκε ο απολογισμός της δράσης των ΚΕΠ Υγείας. Μέχρι σήμερα έχουν πάρει απόφαση 71 Δήμοι για ίδρυση ΚΕΠ Υγείας, τα οποία ως δημοτικός θεσμός έχει σκοπό την πρόληψη και τη συμβουλευτική καθοδήγηση των δημοτών σε 7 θανάσιμα νοσήματα.
  • με θέμα «Παρουσίαση του Νέου Τομέα Πολιτισμού» αναπτύχθηκε από την Υπεύθυνη Τομέα Πολιτισμού του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ κα. Μαρίνα Σταυράκη- Πατούλη, Δημοτική Σύμβουλο Λυκόβρυσης-Πεύκης η χάρτα για την ανάπτυξη του πολιτισμού μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • με θέμα «Υγιής και Ενεργός Γήρανση» και συντονιστή τον κ. Τούντα και τον κ. Γκιολή παρουσιάστηκε η Πολιτική του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ για την Τρίτη Ηλικία καθώς και επιμέρους δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από δήμους-μέλη για την υγιή και ενεργό γήρανση.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ1

Συμπεράσματα

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι ανθεκτικές είναι οι κοινότητες στις οποίες υπάρχει μέριμνα για πρόληψη σε διάφορα θέματα που απασχολούν μια πόλη με τη δυνατότητα τεχνικής βοήθειας από το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ όπως για παράδειγμα με την ανάπτυξη Προφίλ Υγείας ως Εργαλείο Στρατηγικού Σχεδιασμού. Η δημιουργία ΚΕΠ Υγείας ως δημοτικού φορέα μπορεί να συμβάλλει στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας με τον προτεινόμενο προσυμπτωματικό έλεγχο.
Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η σταθερή παρουσία του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και η συνεχής υποστήριξη του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, ενώ όπως ανέφερε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής, θα ανθίσει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς αποτελείται από ανθρώπους που το πιστεύουν ακράδαντα και το υπηρετούν. Ακόμα, έγινε αναφορά στο γεγονός ότι το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ είναι το Εθνικό Δίκτυο του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα, συνεπώς αναγνωρίζεται η τεχνογνωσία του Δικτύου σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών δημόσιας Υγείας σε τοπικό επίπεδο.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου σημείωσε ότι η διατήρηση της Υγείας των πολιτών είναι μεγάλη εξοικονόμηση ταλαιπωρίας για τους ίδιους, αποφεύξιμης θνησιμότητας αλλά και εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών ποσών που επιβαρύνουν την οικονομία της χώρας μας.

Πηγή: farsala.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!