Πρωθυπουργός της Βρετανίας από αύριο η Τερέζα Μέι

Αύριο το απόγευμα θα γίνει Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι, η δεύτερη γυναίκα, μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, που αναλαμβάνει το αξίωμα.

Η 59χρονη νυν Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας διαδέχεται τον Ντέβιντ Κάμερον, μετά από την παραίτησή του, απόρροια του δημοψηφίσματος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ίδια, πάντως, είχε ταχθεί κατά του Brexit.

Η νέα ηγέτιδα του κόμματος των Συντηρητικών απέμεινε η μόνη διεκδικήτρια της θέσης, μετά από την απόσυρση της δεύτερης υποψήφιας, Άντρεα Λίτνσομ.

Η Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι αποσύρεται από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεμονίας της χώρας και των Torys, με μια λιτή δήλωση. «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ισχυρή ηγεσία, η οποία θα αρχίσει να εργάζεται για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε η Λίντσομ, προσθέτοντας ότι μια καμπάνια εννέα εβδομάδων για την επιλογή της διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον, όπως είχε προγραμματιστεί, θα ήταν «πολύ ανεπιθύμητη» υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Η Μέι είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του 60% των βουλευτών του κόμματος, κάτι που σύμφωνα με τη δήλωση της Λίντσομ, την καθιστά «ιδανική για να εφαρμόσει το Brexit με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Σε μια σειρά ραγδαίων εξελίξεων, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι, σήμερα θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου και αύριο το πρωί θα απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών, κατά την ώρα του Πρωθυπουργού, ενώ το απόγευμα θα υποβάλει την παραίτησή του στη Βασίλισσα Ελισάβετ. Εν συνεχεία θα παραδώσει την πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ στη διάδοχό του, στην οποία εξέφρασε την υποστήριξή του.

Η Μέι μετά από την οριστικοποίηση της νίκης της κατέστησε σαφές ότι, «Brexit σημαίνει Brexit», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, η κυβέρνηση η οποία θα σχηματίσει  «θα το κάνει να επιτύχει». Προηγουμένως είχε ξεκαθαρίσει ότι αποκλείεται κάθε σκέψη για αναθεώρηση του Brexit, είτε με νέο δημοψήφισμα είτε με πρόωρες εκλογές. Yπενθυμίζεται ότι, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των 28 συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση του άρθρου 50 να γίνει από τον νέο Πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Πηγή: http://www.antenna.gr/news