Πληρωμές συνδεδεμένων και βασικής ενίσχυσης έχει προγραμματίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά τα μέσα Ιουλίου

Όλες οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών συγκλίνουν ότι η επόμενη μεγάλη «παρτίδα» πληρωμών θα γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο κατακαλόκαιρο και δεν θα περιμένουμε να λήξει η παράταση πληρωμών που έδωσε η Κομισιόν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού, πρώτα θα γίνουν οι πληρωμές ορισμένων συνδεδεμένων ενισχύσεων (ζωικά και σποροπαραγωγής, καθώς και κάποια υπόλοιπα) και θα ακολουθήσει η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης του 2015. Έτσι, πιθανότερη ημερομηνία πληρωμής για τις συνδεδεμένες θεωρείται η Παρασκευή 22 Ιουλίου, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται η εξόφληση της βασικής ενίσχυσης.

Εν συνεχεία και πιθανότατα στις αρχές Αυγούστου, θα ακολουθήσει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2015, αρκετά καθυστερημένα σε σχέση με άλλες χρονιές, λόγω των προβλημάτων με τους βοσκότοπους, αλλά και λόγω της έλλειψης ρευστότητας του ελληνικού κράτους.

Αρκετά από τα αγροτικά προγράμματα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007-2013) αναμένεται να ξεμπλοκάρουν τον Αύγουστο, καθώς οι πληρωμές τους μεταφέρθηκαν στα τέλη του 2015, στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήδη έγινε η αρχή με κάποια επενδυτικά έργα στο πρώην Μέτρο 123Α για την Εμπορία και Μεταποίηση. Πριν τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ξεκινήσουν πληρωμές για τα «παλιά» Σχέδια Βελτίωσης.

Πηγή: agro24.gr