Μεταφορά πόρων στις συνδεδεμένες ζητούν οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στις θέσεις που κατέθεσε η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αναθεώρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, μετά τη συνάντηση που είχαν μέλη της με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Χαράλαμπο Κασίμη.

Επιπλέον, οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι ζητούν το όριο των 120 κιλών ανά ζώο το έτος που έχει θεσπίσει το υπουργείο να ελαττωθεί για τα αιγοπρόβατα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και να γίνει 80 κιλά ανά ζώο το έτος.

Αναλυτικότερα, οι θέσεις της Ομοσπονδίας είναι οι εξής:

Μετά από τη  χθεσινή συνάντηση που είχαμε στο Υπουργείο σας παραθέτουμε τις προτάσεις μας για την αναθεώρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι προς το όφελος της κτηνοτροφίας και θα υπάρξει μεγάλη απορρόφηση:

1) Η μέχρι σήμερα μικρή έως ελάχιστη δήλωση ζώων στα ειδικά δικαιώματα στην αιγοπροβατοτροφία δημιουργεί ένα μεγάλο ζήτημα καθώς μένουν αδιάθετα 25.000.000 ευρώ περίπου. Εμείς ζητάμε τα λεφτά αυτά να μεταφερθούν στην συνδεδεμένη της αιγοπροβατοτροφίας των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Ο συγκεκριμένος τομέας είναι αυτός που έχει σχεδόν 100% απορροφητικότητα και αν λάβουμε υπ’όψιν ότι έχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες, λιγότερη βοσκή, μεγαλύτερο κόστος για την μεταφορά των προϊόντων και είναι αυτοί που πραγματικά βόσκουν τα βοσκοτόπια, όπου μέσα από το γάλα που παράγουν στηρίζουν την παραγωγή της ελληνικής φέτας, την χρειάζονται περισσότερο.

2) Το όριο των 120 κιλών ανά ζώο το έτος που έχει θεσπίσει το υπουργείο πρέπει να ελαττωθεί για τα αιγοπρόβατα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και να γίνει 80 κιλά ανά ζώο το έτος. Αυτή η μείωση θα αυξήσει των αριθμό των ζώων που θα μπορούν να ενισχυθούν αλλά με τη μεταφορά των 25 εκατ. ευρώ από τα ειδικά δικαιώματα στο ποσό της συνδεδεμένης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών θα αυξήσει το συνολικό ποσό από τα 21.700.000 ευρώ στα 46.700.000 ευρώ και η τελική τιμή ανά ζώο δεν θα αυξηθεί πολύ.

3) Ζητάμε να ελαττωθεί το ελάχιστο όριο των 6 τόνων γάλακτος / έτος για τα αιγοπρόβατα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και να γίνει 5 τόνοι γάλακτος/έτος.

4) Τέλος αδιάθετα κονδύλια από την πεδινή αιγοπροβατοτροφία να δοθούν στη συνδεδεμένη των κτηνοτροφικών φυτών και της μηδικής μόνο για κτηνοτρόφους για να ελαττωθεί το κόστος παραγωγής λόγω αυξημένου ΦΠΑ, φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών.

Πηγή: www.agronews.gr