Μεγάλο κύκλωμα διακινούσε ποτά “μπόμπες”

Εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε από τη Βουλγαρία λαθραία ποτά και ποσότητες οινοπνεύματος (αιθυλική αλκοόλη) και τα διέθετε προς κατανάλωση στην Ελλάδα εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 13 άτομα- όλοι Έλληνες-  και αναζητούνται ακόμη 39.

Σε Εύβοια, Μαγνησία και Αττική κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ποτών και οινοπνεύματος.

Ενδεικτικά, εντοπίστηκαν πάνω από 33.000 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, πάνω από 2.600 φιάλες τσίπουρου και ούζου, 11 βαρέλια τσίπουρο, 13 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, εργαλεία αποκόλλησης και επικόλλησης ετικετών καθώς και χιλιάδες ετικέτες επώνυμων εταιρειών.

Η σπείρα αποθήκευε και επεξεργαζόταν τα ποτά με σκοπό τη διάθεσή τους σε κάβες και νυχτερινά μαγαζιά, ενώ είχε δύο διακριτούς «πυρήνες».

Ο πρώτος «πυρήνας» ήταν επιφορτισμένος με την αγορά από κυκλώματα πώλησης και διακίνησης αλκοολούχων ποτών στη Βουλγαρία, επώνυμων ποτών και ποσοτήτων οινοπνεύματος, που είχαν μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ).ποτά μπόμπα1

Για την εισαγωγή των ποτών στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν φορτηγά διεθνών μεταφορών και ως φορτίο εμφάνιζαν νόμιμα εμπορεύματα (καυσόξυλα, είδη οικιακής χρήσης κ.λπ). Για να αποφεύγουν τους ελέγχους και τον εντοπισμό τους χρησιμοποιούσαν προπομπούς πολυτελή Ι.Χ..

Επίσης, φρόντιζαν να διέρχονται από τους μεθοριακούς σταθμούς όταν εκτελούσαν υπηρεσία συγκεκριμένοι τελωνειακοί υπάλληλοι της Βουλγαρίας, τους οποίους και δωροδοκούσαν για να μην γίνει έλεγχος του εμπορεύματος.

Ο δεύτερος «πυρήνας» της οργάνωσης, αναλάμβανε την παραλαβή, την αποθήκευση, την επεξεργασία-παρασκευή των λαθραίων εμπορευμάτων και τη διάθεσή τους σε κατανάλωση.

Με  τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (ξύστρες, χαρτοκόπτες, ηλεκτρικά πιστολιά θερμού αέρα, μεταλλικές λάμες), αντικαθιστούσαν από τα αλκοολούχα ποτά τις ετικέτες βουλγάρικης γραφής και επικολλούσαν ετικέτες ελληνικής γραφής. Στη συνέχεια, τα διέθεταν σε καταστήματα-κάβες ιδιοκτησίας τους, καθώς και σε άλλα καταστήματα όπως καφέ-μπαρ, μίνι μάρκετ κ.α..

Αναφορικά με την αιθυλική αλκοόλη που εισήγαγαν λαθραία προέκυψε ότι μέρος αυτής τη διέθεταν για παρασκευή αλκοολούχων ποτών με ελληνικές ετικέτες, σε εργαστήρια που διατηρούσαν οι ίδιοι, ενώ το υπόλοιπο το διέθεταν ως καθαρό οινόπνευμα ή ως λοσιόν σε φιαλίδια με σήμα εταιρειών που κυκλοφορούν νόμιμα.

Πηγή: www.antenna.gr