Μόνο οι Ιταλοί θέλουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Χρειάστηκαν πέντε αναβολές μέσα στο 2016 για να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στον οποίο συμμετείχε τελικώς μόνο ένας ενδιαφερόμενος.

Κατά τη χθεσινή καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, φάκελο κατέθεσαν μόνον οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι, παρά το γεγονός ότι δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία είχαν και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι RZD. Δεσμευτική προσφορά για το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατατέθηκε χθες από τη Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., η οποία θεωρούνταν συμμετοχή της τελευταίας στιγμής.

Πριν από λίγες εβδομάδες, μάλιστα, κλιμάκιο της εταιρείας επισκέφθηκε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις και τα συστήματά της. Αναμενόμενη θεωρήθηκε από την άλλη η απόσυρση του ενδιαφέροντος των ρωσικών σιδηροδρόμων, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει συμμετοχή στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει εμπειρία στη διαχείριση διαγωνισμών με έναν μόνο ενδιαφερόμενο, «ακολουθούν άμεσα η έναρξη της διαδικασίας και τα βήματα που προβλέπονται από τους όρους του διαγωνισμού της 27ης Ιανουαρίου 2016».

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε κηρυχθεί άγονος, λόγω της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος, παρότι στο πρώτο στάδιο είχαν πάρει μέρος οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, η κοινοπραξία των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD) με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ρουμανική GFR.

Εν τω μεταξύ αναβρασμός επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εκτός από προαπαιτούμενο των πιστωτών, αποτελεί και σημείο τριβής με την Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει έρθει σε συμφωνία με την Κομισιόν όσον αφορά στις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (περίπου 700 εκατ. ευρώ) και τις οποίες θα κληθεί να επιστρέψει σε περίπτωση που δεν περάσει σε ιδιωτικά χέρια. Η συμμετοχή των Ιταλών στον διαγωνισμό θεωρείται ενθαρρυντική, καθώς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα οδηγούσε σε αυτόματο λουκέτο την εταιρεία λειτουργίας του ΟΣΕ, υπό το βάρος του υπέρογκου, για τα άδεια ταμεία της, ποσού που θα καλούνταν να επιστρέψει.

Στην παρούσα φάση τα βλέμματα στρέφονται στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), για την οποία δεν κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά. Για τα επόμενα βήματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα αποφασίσει το αμέσως προσεχές διάστημα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ. Για την ΕΕΣΣΤΥ υπήρχαν αρχικά τρεις ενδιαφερόμενοι που διατηρούσαν δικαίωμα υποβολής δεσμευτικής προσφοράς, μεταξύ των οποίων ήταν η Siemens, η κοινοπραξία της γαλλικής Alstom με τον όμιλο Κοπελούζου και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι.

Πηγή: Kαθημερινή